Kumbukumbu, Finska Missionssällskapets museum, har öppnat sin nya basutställning. Ordet Kumbukumbu är swahili och betyder minne.
Den nya basutställningen grundar sig på museets mångsidiga etnografiska samlingar. Utställningen skildrar ambostammarnas vardag och fest i Namibia 1870-1930 och kinesisk kultur under Qing-dynastins sista år i början av 1900-talet.
Basutställningen ger också en översikt över de stora världsreligionerna och Finska Missionssällskapets 150-åriga historia.
Föremål berättar om vardag och fest
Museet har fått sina samlingar tack vare missionärernas etnologiska och kulturhistoriska intresse. Samlarna kände väl till det lokala livet och också föremålens användning och de föreställningar som hade uppkommit kring föremålen. De har sedan tecknat ned denna information.
Kinesisk festkultur presenteras genom draktematik, vardagen genom en kvinnas liv och en mandarins ämbetsbostad, yamen. Miniatyrskulpturer skildrar vardagssysslor och den konfucianistiska indelningen i samhällsklasser: allt från lugna familjemiddagar och intensiva torgdagar till rättsväsendets verksamhet. Skolelever snidade dylika skulpturer för att finansiera sina studier.
Ambostammarnas livsåskådning i norra Namibia skildras genom den kungliga makten, traditionell läkekonst och hemmiljön. Kontakten med finländska missionärer inverkade på många sätt både på föremål och livsföring.
Rautanens arbetsrum och 10 cm långa kvinnoskor
De första finländarna anlände till norra Namibia år 1970. De förkunnade, men lärde sig också det lokala språket, utvecklade ett skriftspråk och bekantade sig med seder och kultur. På museet finns Martin Rautanens arbetsrum. Rautanen var en av de första missionärerna, som sändes till Ambolandet, där han verkade i 56 år och samlade ett stort antal föremål, som nu finns både på Kumbukumbu och i Nationalmuseet. Rautanen översatte bibeln till ndonga, utvecklade skriftspråket, var etnograf, botanist, kungens rådgivare och tyskarnas underhandlare.
I Kina bosatte sig Finska Missionssällskapets missionärer i Hunan, Kina, i staden Jinshi år 1902. De inledde arbetet genom att bekanta sig med landet. Till detta krävdes tillstånd av den lokala mandarinen, som var kejsarens ämbetsman.
Kumbukumbu har ställt ut verkliga pärlor till porslin och handarbeten som missionärerna har fått till gåva eller anskaffat i Kina under åren 1902-1949. De härstammar från provinsen Hunan och representerar synnerligen högklassig konst. Föremål som väckt speciellt stort intresse är 10 cm långa skor för kvinnornas lindade fötter.
Internationell fostran sedan 1911
Missionsmuseet har genom tiderna gett många finländare en första, oförglömlig kontakt med främmande länder och kulturer. Den första missionsutställningen sammanställdes år 1911.
Ett besök på “den etnografiska utställningen” var en verklig händelse, som även väckte stort uppseende i pressen. Signaturen B. skriver i Hufvudstadsbladet 15.1.1926:
“Den som inte gjort ett besök på Finska missionssällskapets utställning skall knappast kunna ursäkta sin underlåtenhet med att han, i kraft av sin allmänbildning mycket väl vet hur negrerna i Sydafrika ha det hemma hos sig, eller kineserna i Kina. En sak är dock att läsa om dylikt, en annan sak är att se alla dessa besynnerligheter i verkligheten.”
Tapani Pentikäinen/Ann-Christine Marttinen