”Vandringen ses som en inre och yttre resa. Materialet innehåller betraktelser, böner och ord för vägen”, förklarar koordinator Camilla Skrifvars-Koskinen.
Deltagarna får reflektera över livets gåva, Guds närvaro, och skapelsens skönhet. Målet för vandringen kan vara till exempel en kyrka, en historisk plats längs en pilgrimsled, en naturskön glänta eller en strand. Det går bra att vandra ensam eller i grupp.
Förundran över Guds skapelse och närvaro
Texterna i pilgrimsguiden är skrivna av Stefan Djupsjöbacka, Helene Liljeström, Claus Terlinden, Ben och Maria (Mia) Westerling, med avstamp i Psalm 67, verserna 2-8.
Claus Terlinden, omsorgspräst i Borgå stift, har gått både dagsturer och vandringar med övernattning i stugor och tält. Han har också ordnat pilgrimsvandringar, i synnerhet inom konfirmandundervisningen, och lett flera vandringsretreater.
Claus delar med sig av sina tankar kring att möta Gud i naturen, genom förundran:
”Att tro är att möta tillvaron och tillvarons källa förbehållslöst, med öppna sinnen i förundran”, skriver han.
Gemenskap över gränser – att gå sida vid sida
Det finns ett ledarmaterial som stöd för den som vill ordna en pilgrimsvandring i grupp. Det är möjligt att till exempel ta upp en frivillig kollekt för Missionssällskapets arbete i samband med vandringarna.
Maria (Mia) och Ben Westerling, tidigare verksamma i Nepal via Finska Missionssällskapet, genomförde en pilgrimsvandring tillsammans med Matteus församling i Helsingfors 8.9.
– Pilgrimsvandringen gav mersmak. Så skönt det var att dela gemenskapen med de andra vandrarna! Vi fick låta texterna om Guds omsorg sjunka in i vårt medvetande. Han bär, Han som själv är vägen, skriver Mia.
Pilgrimsguiden har en global prägel. När vi vandrar blir vi påminda om att vi går sida vid sida med våra medmänniskor i andra länder och att vi delar en gemensam värld. Vi kan komma ihåg alla de utsatta människor som tvingas på flykt och vandrar för att nå trygghet.
Bekanta dig med materialet – klicka här