Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Tvåspråkig missionsfest i Helsingfors 7-9.6: Fokus på den globala kyrkans uppdrag

De svenskspråkiga festdagarna är ett samarbete med Matteus
De svenskspråkiga festdagarna är ett samarbete med Matteus

Årets missionsfest med temat ”Du har ett uppdrag” går av stapeln den 7-9 juni. De svenskspråkiga festdagarna är ett samarbete med Matteus, Johannes och Petrus församlingar i Helsingfors. Missionsfesten ordnas vid Helsingfors Mässcentrum i Böle.

Den här sommaren arrangerar Finska Missionssällskapet de svensk- och finskspråkiga missionsfesterna samtidigt i Helsingfors. Det betyder att festdeltagarna erbjuds ett stort och varierande programutbud.

Stefan Djupsjöbacka, kontraktsprost och kyrkoherde i Johannes församling, säger att årets missionsfest i Helsingfors för tankarna till den globala kyrkans utmaningar. Missionsfesten drar samtidigt paralleller till frågor kring integration och mångkulturellt arbete i Finland.

– Vi påminns om att det mesta av missionsarbetet runtom i världen utförs i världens storstäder. Också i Helsingfors finns många av de kulturer och språk representerade som är aktuella i missionsarbetet. Jag hoppas att festen i Helsingfors kan ge ny inspiration för arbetet i missionens tecken, säger Djupsjöbacka.

Mission är samarbete

Årets tema ”Du har ett uppdrag” väcker tankar kring hur man kan engagera sig i den globala kyrkans dagliga arbete både i Finland och internationellt. Missionsfesten bjuder på ett brett programutbud för alla åldrar.

Missionsfestens syfte är att inspirera deltagarna och församlingarna samt gör missionsarbete mera känt.

– Missionsfesten är denna gång en jättetillställning där finska och svenska missionsfestdeltagare kommer samman för att under ett veckoslut fundera på vårt uppdrag som kristna i världen, säger Marika Björkgren-Thylin, chef för svenska sektionen vid Finska Missionssällskapet.

De svenskspråkiga deltagarna erbjuds delvis eget program, men det ordnas också tvåspråkiga programpunkter. Därtill kan besökarna naturligtvis delta i det finska programutbudet. 

– I det svenskspråkiga programmet kommer vi särskilt att tala om församlingsarbete och utvecklingssamarbete i Etiopien och länderna kring floden Mekong i Sydostasien, säger Björkgren-Thylin.

Det svenskspråkiga programmet har planerats av en arbetsgrupp med representanter från Johannes, Petrus och Matteus församlingar i samarbete med Finska Missionssällskapets svenska sektion.

Gäster från Etiopien och Thailand

Gäster från Etiopien och Thailand deltar i det svenskspråkiga programmet.

Pennapa Wuttimanop, koordinator för Alliance Anti Trafic i Thailand, verkar inom ett projekt som försöker förebygga att kvinnor faller offer för människohandel genom att stärka dem ekono­miskt och socialt. Besöket hör samman med Finska Missionssällskapets utjämningskampanj som i år stöder kampen mot människohandel i Mekongområdet.

Från Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien kommer Bekure Daba, ledare för evangelisationsarbetet bland kvinnor i Etiopien.

Alla programpunkter är öppna för allmänheten. Ingen förhandsanmälan behövs till missionsfesten.

Förra året ordnade Finska Missionssällskapet sin svenskspråkiga missionsfest tillsammans med Kronoby församling. Hundratals personer med intresse för kyrkans internationella arbete besökte Kronoby under festdagarna.

Det svenskspråkiga programhäftet: www.finskamissionssällskapet.fi/missionsfest

Den finskspråkiga missionsfesten: www.lahetysjuhlat.fi

För mera information kontakta Finska Missionssällskapets informatör Joanna Lindén-Montes, tfn 020 7127 264, e-post joanna.linden-montes@finskamissionsallskapet.fi

Johannes och Petrus församlingar samt Finska Missionssällskapets svenska sektion i Helsingfors.
Johannes och Petrus församlingar samt Finska Missionssällskapets svenska sektion i Helsingfors.