Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

60 år av mission firades i Taiwan

Medlemmarna i Qi Jia (7 välsignelser) församling hör till Taiwans ursprungsbefolkning. De framförde en vacker sång vid festgudstjänsten.

Finska Missionssällskapet sände sina första medarbetare till Taiwan för dryga 60 år sedan. Det långvariga samarbetet firades lördagen den 22 oktober 2016 i staden Kaohsiung i södra Taiwan.

I festen deltog lokala ledare för lutherska kyrkan i Taiwan och församlingsmedlemmar från olika delar av landet. Bland deltagarna fanns kristna som hade fått höra evangeliet av Päivö Parviainen, en av Finska Missionssällskapets första missionärer i Taiwan. Från Finska Missionssällskapet deltog Rolf Steffansson, direktör för utrikesarbetet och regionchefen Jan-Eerik Leppänen samt med både nuvarande och tidigare Taiwanmissionärer, bland dem Outi Laukkanen.

– Det märks att samarbetet betyder väldigt mycket för taiwaneserna och den lilla minoritetskyrkan. Det talades mycket om enhet och gemenskap. Det betyder mycket för kyrkan att ha vänner i Finland och de tänker ofta på oss, säger Laukkanen, som assisterade vid jubileumsgudstjänstens nattvard.

Under Finska Missionssällskapets första tid i Taiwan var församlingsarbete och sjukhusarbete i fokus. Nu finns det en välfungerande hälsovård i Taiwan och den lutherska kyrkan i Taiwan fungerar i hög grad med lokala krafter. Numera ligger tyngdpunkten i Finska Missionssällskapets arbete i Taiwan på teologisk utbildning och invandrararbete.

Outi Laukkanen (i mitten) deltog i 60-årsjubileumet. Här tillsammans med Pei-jun Yu och Kaija Grundell.

Finska Missionssällskapets har för nuvarande fem missionärer i Taiwan. Jukka Kääriäinen undervisar i teologi och utbildar medarbetare för kyrkan vid seminariet i Hsinchu (China Lutheran Seminary). Laura Kääriäinen, Kaija Grundell samt Hanna och Sean Pienaar arbetar med invandrare, särskilt i fängelser och på interneringsanläggningar.

Den 22 oktober valdes också en ny biskop för lutherska kyrkan i Taiwan. Ny biskop blev David Chen som under många år fungerat som pastor för Jiu Ru församling. Patrick Gao som varit biskop de senaste sex åren fortsätter nu som chef för kyrkans avdelning för evangelisation.

Lutherska kyrkan i Taiwan organiserade sig som kyrka år 1977. Kyrkan har omkring 2 000 medlemmar och 19 församlingar som i huvudsak ligger i de båda storstäderna Taipei och Kaohsiung.

Text och foto: Laura Kääriäinen