Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Bolivias lutherska kyrka vill synas i samhället

"Vi har inte ärvt jorden av våra förfäder, vi lånar den av våra barn", står det på Karen Eliana Huayllucos skylt. Foto: Pia Kummel-Myrskog

Bolivias lutherska kyrka (IELB) fick ta emot ett erkännande av staden La Paz när kyrkan fyllde åttio år. Erkännandet kommer för kyrkans engagemang för fattiga och marginaliserade i samhället. Det överlämnades efter jubileumsmässan som samlade kring tusen personer i La Paz söndagen 9.9.

Text: Pia Kummel-Myrskog

– Vårt uppdrag har från första början varit att kämpa för ett människovärdigt liv för alla i Bolivia, berättar kyrkans ledare Emilio Aslla Flores. För åttio år sedan rekommenderade andra kyrkor den lutherska kyrkan att börja sin verksamhet långt borta på högplatån, dit det var allra svårast att nå. Där började vi och vi har aldrig slutat att se dem som ingen annan ser. Erkännandet kommer för ett långsiktigt arbete.

Det är inte första gången kyrkan premieras. Ifjol gav de evangelikala kyrkornas takorganisation ett erkännande till IELB för dess samhälleliga arbete. Den lilla minoritetskyrkan skapar synlighet med sitt kvalitativa arbete, men också till exempel genom att dagen till ära marschera genom La Paz.

Karen Eliana Huaylluco deltog i marschen.

– För mig betyder lutherska kyrkan ett sammanhang där det finns en plats för mig, säger Karen.

– Jag försökte delta i två andra kyrkor förrän jag kom till IELB. Det var här som jag märkte att andra ville tala med mig, förklara saker men också lyssna. Jag ryms med här och jag trivs. Kyrkan är viktig för mig, säger hon glatt och håller upp en skylt som säger att naturen har vi inte ärvt utan vi sköter den för kommande generationer.

Men uppmärksamheten för kyrkan är inte bara positiv. Aslla Flores berättar att kritik mot regeringen under de gångna åren har följts av försök att tysta ner dem. I takt med att kyrkor med stark framgångsteologisk profil breder ut sig, vill myndigheterna införa kontroll som drabbar alla kyrkor. I början av året kom ett förbud mot att bjuda in nya till gudstjänst eller annan mötesverksamhet. Straffen var flera års fängelse.

Orsaken är främst att många framgångsteologiska kyrkor har en oklar ekonomi och staten misstänker skattesmitning.

– En annan är att flera av dessa ledare har arresterats för narkotikasmuggling, säger Aslla Flores. Men lagen var dåligt förberedd och stred mot grundlagen. Vi marscherade mot den och den upphörde för nån månad sedan.

Kvar ligger ändå hotet om att staten vill konfiskera en viss procent av alla kollekter och gåvor kyrkorna tar emot.

– Vi fortsätter ge respons till regeringen och hoppas på mer dialog från deras sida, säger Aslla Flores. Och vi vill fortsätta synas för då syns också människovärdes- och människorättsfrågorna i samhället.

Finska Missionssällskapet har samarbetat med IELB sedan 2004.

Pia Kummel-Myrskog leder Finska Missionssällskapets kyrkliga arbete. Hon deltog i evangelisk-lutherska kyrkans 80-årsjubileum i Bolivia 5-9.9.