Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Fadderstöd ger ungdomar yrkesutbildning i Senegal

Ndeye Bineta Faye, Senegal

Unga kvinnor som fallit ur skolsystemet kan nu få yrkesutbildning vid lutherska kyrkans utbildningscenter i Fatick i Senegal. De ungdomar som får fadderstöd av Finska Missionssällskapet får ett yrke och kan försörja sig själva. Utbildning ökar jämnlikheten och minskar fattigdomen.

Utbildningscentret inledde sin verksamet år 2011. Idag studerar 72 kvinnor på centret.

Redan förra hösten måste man begränsa antalet nya studeranden, eftersom utrymmena och utrustningen inte räcker till. På centret finns bara 15 symaskiner och 3 datorer.

Utbildningscentret har inga inträdeskrav och de som studerar kommer från väldigt olika bakgrund. En del har gått i skola ända till gymnasiet, medan andra bara gått i skola några år. En del studeranden bor ännu hemma med sina föräldrar, medan andra redan är gifta och har barn. Både kristna och muslimer studerar här.

Sömnad eller hushållslära

Till första året hör grunderna i både sömnad och hushållslära. Efter första året väljer studeranden något av dessa ämnen som huvudämne.

Till hushållsläran hör matlagning, bakning, näringslära och hushållsteknik. Inom sömnaden lär man sig färga och skära till tyger och sy efter måttbeställning.

Studier i två skift

Eleverna studerar i två skift, förmiddag och eftermiddag, vilket underlättar vardagen för dem. Några av flickorna jobbar och för dem passar det bättre att studera på eftermiddagen.

En del av eleverna jobbar för att kunna betala skolavgiften. Första året är anmälningsavgiften 11 € och månadsavgiften 4.50 €. Avgifterna är måttliga jämfört med många andra skolor.

Maimouna Faye sköter de praktiska sakerna på skolan. ”Arbetet är inte lätt. Det finns många flickor på skolan och många regler som måste följas”, berättar Maimouna. ”Eleverna ska till exempel själva städa köket och sopa gårdsplanen.”

Sömnadslärare Elhadj Dieye är glad att de unga kvinnorna har valt att studera istället för att fara och söka jobb i Dakar. Där kan man sällan skapa sig ett bra liv. Foto: Leena Lampinen

Vill försörja sig själva

Ndeye Bineta Faye studerar första året och har redan sina framtidsplaner klara: ”Jag har alltid velat studera sömnad, det är mitt drömyrke! Jag vill designa kläder.”

Tack vare utbildningen vill hon få ett jobb, men hon har också andra mål i livet: ”Jag vill kunna vara självständig och inte bli beroende av någon man”, fortsätter Ndeye. Många andra elever tänker likadant. Har man en utbildning är det lättare att hitta jobb eller grunda ett eget litet företag. Med egna pengar kan man försörja sin familj och sina föräldrar.

Genom att bli fadder kan du stöda dessa unga kvinnor i Senegal. Bli fadder här.