Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Grace, 5, är ansiktet utåt för De vackraste julsångerna

Grace, som ler blygt på omslaget till årets julsångshäfte, bor med sina föräldrar och tre syskon i nordvästra Tanzania.

5-åriga Grace. Foto: Virve Rissanen

Till en början var Grace reserverad och allvarlig. Grace, som bor i en by på landsbygden i Tanzania, gick med på att låta sig fotograferas, men situationen gjorde henne spänd. Efter att den märkliga finska gästen först besökt Graces familj slappnade även Grace själv av. I slutet av fotograferingssessionen fångade kameran ett så fängslande leende att det hamnade på omslaget till årets häfte med De vackraste julsångerna.

Barnen i Tanzania får nästan alltid ett namn som har någon betydelse. Grace betyder nåd på svenska.

Familjen fick besök eftersom de tack vare stöd från Finska Missionssällskapet hade fått fruktträd till sin trädgård och en energisnål spis till hemmet. Stödet var en del av klimatarbetet i Kishapu-regionen i nordvästra Tanzania, ett arbete som fått stöd av finska församlingar.

Saidi Haridi, Graces pappa, berättar att tack vare stödet finns det nu många papaya- och guavaträd på gården.

“Utan plantorna från projektet skulle mina barn inte ens veta vad frukter är. Nu äter vi dem regelbundet, säger Haridi.

Mammans liv blev lättare

Det finns till och med tillräckligt med frukt för att sälja. Ytterligare inkomster behövs eftersom skörden återigen varit mager. Kishapu är den torraste regionen i Tanzania, men ändå är jordbruk det vanligaste sättet att försörja sig på.

Familjens mamma hämtar vatten från en brunn en halvtimmes promenad bort. Också mammans vardag underlättades tack vare stödet från Missionssällskapet: familjen fick en energisnål spis som leder röken ut ur huset. På landsbygden i Tanzania lagar man ofta mat över öppen eld.

På grund av den nya spisen lider inte längre familjemoderns ögon av röken och hon hostar inte konstant.

Saidi Haridi har gått en utbildning som stöds av Missionssällskapet, en utbildning som handlade om hur man tar hand om träd. Han blev så intresserad att han planterade mer än 120 träd på sin gård. De ger inte bara frukt, utan också skugga, vilket behövs i det varma området i nordvästra Tanzania. Men framför allt tycker Haridi om det extra kosttillskottet som frukterna ger.

“Jag har råd med mat åt min familj och vi äter mer mångsidigt än tidigare”, sammanfattar han.

Text: Virve Rissanen

Läs mer om De vackraste julsångerna