Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

I Myanmar är kyrkan en del av proteströrelsen mot militärjuntan

Som 18-åring tvingades myanmariska Naw Nsher Nsher fly från sitt hem då armén invaderade hennes hemby för att döda människor. Där började Nshers bana som människorättsaktivist.

Tron gjuter nytt mod i Naw Nsher Nsher: ”Gör gärningar som är förenliga med din tro, be och läs Bibeln.”

”Jag såg kvinnor våldtas och människor dödas, torteras och förslavas. I inbördeskriget såg jag armén trasa sönder folkets rättigheter. Så jag bestämde mig för att studera mänskliga rättigheter och tala offentligt om de kvinnors situation som utsatts för sexuellt våld och könsbaserat våld”, berättar Naw Nsher Nsher.

Idag arbetar Nsher som generalsekreterare för kvinnoorganisationen Women’s League of Burma. Hon tillhör minoritetsfolket karen vars rättigheter hon brinner för att förespråka – hennes hjärta bultar speciellt för de kvinnor som bor i flyktingläger i närheten av gränsen mellan Myanmar och Thailand.

Kvinnoorganisationen har som mål att främja mänskliga rättigheter och stå upp mot militärjuntan. Politiskt påverkansarbete är en viktig del av Nshers jobb, men trots alla ansträngningar har antalet flyktingar ökat sedan militärjuntan tog makten i februari 2021. Även kvinnogruppen har gjort stora insatser inom humanitärt arbete. Två gånger i veckan kommer kvinnorna med nödhjälp över gränsen från Thailand. De går till fots ängs djungelstigar för att leverera hjälpen som många är helt beroende av. Nshaer månar speciellt om de gravida kvinnor som är på flykt.

Flyktingarna måste hela tiden se till att de håller sig i rörelse eftersom armén inte lämnar flyktinglägren ifred. Organisationen vädjar till det internationella samfundet för att få till stånd ett humanitärt utrymme i Myanmar så att flyktingarna kan leva utan att behöva vara rädda för markanfall eller luftangrepp. Samtidigt vädjar organisationen för att flygbränsle inte ska säljas till Myanmar. Om jaktplanen inte kan flyga minskar antalet flyganfall mot byarna.

Tron bär under stunder av förtvivlan

Naw Nsher Nsher, som är baptist, upplever att kyrkan är en del av proteströrelsen mot militärjuntan.  Under svåra tider är bönen och fastan, enligt henne, en viktig del av kyrkans uppdrag.

”Jag tror på vårt uppdrag. Vi gör det vi är avsedda att göra, och vi måste stå för det vi tror på.”

För den unga aktivisten går det politiska påverkansarbetet, humanitära stödet och tron hand i hand.

”Jag är inte rädd för att tala offentligt. Jag ber om visdom och mod då jag talar om Myanmar. Jag tror att Gud hjälper. Sången är särskilt viktig för då vi sjunger öppnar vi våra själar för Gud.”

Naw Nsher Nsher önskar att vi står solidariskt vid det myanmariska folkets sida och inte glömmer dem.  Somliga talar medan andra gör. Den unga människorättskämpen inte bara pratar utan gör allt hon kan för att hjälpa sitt land och flyktingarna – även då hennes liv är i fara. När man umgås med människor som hon får man en känsla av att ha mött något heligt – även mitt i en av våra tiders värsta konflikter.

Text och foto: Olli Pitkänen.

Finska Missionssällskapet har under det senaste året levererat humanitär hjälp till Myanmar med stöd från församlingar och privatpersoner.