Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

”Jag lärde mig att mission är mycket mer ett samarbete än ett bistånd”

Min Mission-kursdeltagare våren 2020. Jörgen i mitten.

Finska Missionssällskapet ordnar årligen en kurs i mission, som heter Min Mission. Kursen innefattar tre kurshelger och hemuppgifter av olika slag att utföra mellan träffarna. Nästa gång hålls Min Mission i Helsingfors i början av år 2021. 

Min Mission ger nya perspektiv på dagens missionsarbete. Deltagarna får möjlighet att fördjupa sig i holistisk mission och kyrkans internationella ansvar. De får träffa några av Missionssällskapets missionärer, funderar över hur det är att leva och arbeta som kristen i mötet med andra kulturer och religioner, ochr idéer hur man kan stöda missionsarbetet på olika sätt på hemmaplan. Under kursens gång för vi många diskussioner och inspireras av andra och varandra. 

Jörgen Holmberg deltog i kursen våren 2020 tillsammans med sin fru Mona. Han berättar att de talat om missionsarbete någon gång i framtiden och att ett intresse och en nyfikenhet för mission alltid funnits där. Nu var det dags att förnya de kunskaper om mission som han upplevde att var i behov av uppdatering. Kursen gav, enligt honom, en chans att på ett trevligt och tryggt sätt bekanta sig med missionsarbete utan att för den skull lova någonting 100 procent.  

Senast kursen ordnades bestod gruppen av åtta personer i yrkesverksam ålder. Några deltog i kursen av eget intresse medan andra gick den som kyrklig fortbildning. 

Deltagarna uppskattade diskussionerna som fördes under kursens gång och tyckte att det var roligt att få stifta nya bekantskaper. I kursevalueringen nämndes också de goda gemensamma måltiderna. 

Jag frågar Jörgen vad han lärde sig under kursen.
–Jag lärde mig att mission är mycket mer ett samarbete än ett bistånd. Samarbete med lokala kyrkor, både lutherska och andra kyrkor.  

Vem rekommenderar du kursen för?
–Gärna åt folk i min ålder och i min livssituation. Mitt i livet och mitt i arbetslivet. Barnen börjar vara så stora att man hinner tänka mera på sig själv. Den här kursen ger en försmak av vad missionsarbetet kanske är. Det känns rätt skönt med att inte behöva besluta någonting direkt efter kursen. 

Kursen Min Mission lämpar sig för den som vill lära sig mer om mission och göra en insats för missionen antingen i hemlandet eller utomlands. Om du söker något betydelsefullt att göra på fritiden eller kanske drömmer om en helomvändning i yrkeslivet är det en kurs för dig. Minimiålder för deltagande är 18 år. 

När man avlagt hela kursen kan man ansöka om frivilliguppdrag via Felm Volunteer-programmet. Varje år får ett trettiotal volontärer möjlighet att arbeta 2–12 månader för någon av Missionssällskapets samarbetspartner runtom i världen. 

Följande Min Mission hålls i februariapril 2021. Avsikten är att huvudsakligen ordna kursen i form av närträffar men vid behov ordnas delar av kursen på distans. Vi tar hänsyn till coronaläget och beaktar flexibiliteten 

Kursanmälan är nu öppen, sista anmälningsdagen är 11.1.2021. Välkommen med på kursen! 

s om Min Mission  

s om Felm Volunteer

 

 Text: Ann-Kristin Åvall