Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Katastrofhjälpen kom fram i Kambodja, Tero Ruotsala deltog i hjälpinsatsen

Eang Im (t.v.), Net Hom, Sarath Plang och Saran Duy på väg till provinsen Kampong Chhnang. Bild Tero Ruotsala.

Bokföraren Im Eang förde tillsammans med sina arbetskamrater och frivilliga nödhjälp till landsbygdsbor som lidit av översvämningarna i Kambodja. Hundra familjer, ungefär 600 personer, fick stöd från Missionssällskapet i provinserna Kampong Chhnang och Pursat.

”Jag är från en fattig familj och vet hur det känns när översvämningarna förstör skörden och inga besparingar finns. Jag minns hur glada vi var i vår familj då vi i tiderna fick hjälp”, säger han.

Im Eang vill uppmuntra dem som lidit av översvämningarna.

”Då jag åkte för att studera fick jag bo på kyrkans internat i Phnom Penh. Jag skulle inte ha haft råd att betala hyra. Nu vill jag i min tur dela med mig av det goda, tjäna församlingen och berätta om Guds kärlek, som jag själv på många sätt fått uppleva.”

Missionssällskapet gav 4 500  euro från katastroffonden i nödhjälp. Stödet kom smidigt fram via Kambodjas lutherska kyrka.

Den enda prästen Sreyliak Touch, några arbetare och frivilliga packade och delade ut nödhjälp i fyra dagar. Im Eang ansvarade för ekonomin under två resor till det drabbade området, tog hand om fakturabetalningar och bokföringen. Han arbetar som bokförare i Tang Krangs församling i Phnom Penh. Nödhjälpen bestod av filtar och livsmedel såsom ris, nudlar, fiskkonserver och sojasås. Matpaketet räcker till en månads behov för en sexpersoners familj.


Nödhjälpen packades snabbt. Bild Tero Ruotsala.

”Det här är missionsarbete i sin renaste form”

I hjälpinsatsen deltog missionären Tero Ruotsala, som nyligen flyttat med sin fru Pia Ruotsala från Estland till Kambodja.

”Jag är glad att jag fick komma med och föra fram hjälpförsändelserna. Byborna är tacksamma för den hjälp de fått och de lokala ansvarspersonernas glädje smittade av sig på mig. Det här är missionsarbete i sin renaste form: Att berätta om Jesus genom ord och gärningar”, säger Tero Ruotsala.

Missionären Tero Ruotsala (t.v.) och de andra som deltog i hjälpinsatsen i provinsen Kampong Chhnang.

Missionssällspaets livsmedelshjälp tillgodosåg enligt Tero Ruotsala ett akut behov.

”Livsmedelshjälpen ger byborna respit i väntan på den försenade risskörden. Den värsta översvämningen har sjunkit undan men åkrarna kan ännu inte brukas på grund av den stora vattenmängden. Situationen har blivit bättre tack vare de insamlingar som ordnats av organisationer, regeringen och företag.”

Störtregn och översvämningar orsakade av tropiska stormar har i höst dödat 25 människor och tvingat 37 000 människor att fly i Kambodja. Skogsavverkning och dammbyggen förvärrar klimatförändringens effekter i Sydostasien.

Saker transporteras med moped längs den gropiga vägen.

 

Text Marjatta Kosonen och Tero Ruotsala.