Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Med konflikter som en del av vardagen – Sari-Johanna Kuittilo arbetar som diakon i Mellanöstern

Sari-Johanna är känd inom arbetsgemenskapen för att dela djupa andliga och kulturella insikter. ”Ska det vara ett kors eller en menora på altaret?”, frågar Sari-Johanna en grupp ungdomar som besöker Felm-centret.

– Arbetet ger mig fortfarande nya insikter.

Det säger diakonen Sari-Johanna Kuittilo som har jobbat 15 år inom missionen.

-Det är intressant att se hur holistiska människomöten är i Mellanöstern. Det är naturligt att tala om andliga frågor, konstaterar Kuittilo, om sitt arbete som själavårdare och arbetshandledare.

Diakonen och den tidigare medeldistanslöparen har hittat en långdistansgren i sitt arbete i Israel och Palestina.

-Genom de människor jag möter visar sig de lokala kulturerna mycket mångskiftande.

Ännu efter 15 års arbete i Mellanösterns konfliktområden utmanas hon att lära sig nytt, och förändra sina uppfattningar och arbetssätt. Kanske är det en anledning till att Sari-Johanna trivs med sitt arbete. Liksom att större delen av hennes tillvaro med vänner och hobbyn numera är förlagd till Israel.

Arbetshandledarutbildningen gav nya verktyg för arbetet

-För sju år sedan utbildade jag mig till arbetshandledare. I enlighet med Missionssällskapets uppdaterade strategi betonades i mitt arbete stärkandet och stödjandet av de lokalanställda. Jag arbetshandleder regelbundet fadderskolornas socialarbetare och anställda inom olika hjälporganisationer.

Sari-Johanna arbetar på FELM Centret i Jerusalem där hon också bor. Nyrenoverade Alatalo är en fin plats för utveckling av arbetet och ger möjligheter att skapa nätverk.

-Min målsättning är att få olika aktörer att samlas för att dela erfarenheter och lära av varandra.

 

Under årens lopp har Sari-Johanna skapat breda nätverk, som utnyttjas för att utveckla arbetet i Mellanöstern. I det palestinska flyktinglägret Dheisheh söder om Betlehem har man startat upp eftermiddagsklubbar som leds av Mu’taz Awad.

Arbetet i Palestina gjorde konflikten till en del av vardagen

-Då jag för tre år sedan började arbeta i Palestina kom konflikten mellan Israel och Palestina närmare mig och jag såg den i mänskors vardag, förklarar Kuittilo.

Tyngdpunkten i Missionssällskapets arbete i Mellanöstern ligger på fredsbyggande. Man verkar särskilt bland barn och unga, men även bland dem som är verksamma i barnens vardag.

-I mina möten kommer jag i kontakt med viktimisering och hör parterna anklaga varandra. Jag vill att mina kunder hittar sina styrkor, och att de får verktyg som hjälper dem att påverka sina liv och som stärker deras gemenskaper.

-I mitt arbete fokuserar jag på att stöda och stärka människor mitt i svårigheterna. Det är fantastiskt att se hur de kommer vidare i problemsituationer, och hur tron och hoppet bär dem, säger Sari-Johanna Kuittilo.

Text och bild: Iina Matikainen

Översättning: Ann-Kristin Åvall