Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Moderskapsförpackningar räddar livet på nyfödda i Colombia

Moderskapsförpackning enligt colombiansk modell! Chefen för Lutherska världsförbundets kontor i Arauca, Willian Paredes visar ett av badkaren som delats ut med stöd av Finska Missionssällskapet. Foto: Katja Tynkkynen

Med stöd från bland annat Missionssällskapet har 560 moderskapsförpackningar delats ut i Arauca i Colombia, till mammor som har flytt från Venezuela och till fattiga colombianska mödrar.

Förpackningen innehåller bland annat en omgång kläder till nyfödda, tvättmedel, en handduk, engångs- och tygblöjor samt en amningsguide, allt packat i ett litet badkar istället för i en kartong som i Finland.

Man har erbjudit psykosocialt stöd, hälsokontroller och ultraljudsundersökningar till gravida. Både venezolanska och lokala fattiga kvinnor har kallats till kurser och efter slutförd kurs har de fått en moderskapslåda. Hjälpen har erbjudits av Lutherska världsförbundet (LWF), vars landsprogram i Colombia Missionssällskapet stöder.

– Hjälpen har tagits emot med tacksamhet, berättar Katja Tynkkynen, Missionssällskapets regionala       informatör i Latinamerika. Hon besökte Arauca i februari.

Flyr över floden

Cirka 30 000 venezolaner har flytt från den allt värre krisen i hemlandet över gränsen till Arauca. Det är lätt att ta sig över floden och därför har området blivit ett av de viktigaste för flyende venezolaner som försöker ta sig över gränsen. Också colombianer som har bott i grannlandet har återvänt till sina hemtrakter.

Människor drivs på flykt på grund av bristen på mat och mediciner men också av det ökande våldet.

Venezolanska Glenda Varela Torres och hennes bror Isai Uribe Torres ser ut över gränsen till Venezuela från colombianska Arauguita. Syskonen har fått hjälp med att starta ett nytt liv i grannlandet. Foto: Katja Tynkkynen

I en särskilt utsatt situation bland flyktingarna är gravida och ammande mammor, barn, gamla och funktionshindrade. Enligt colombianska immigrationsmyndigheter är 11 procent av Araucas invånare venezolanska flyktingar. Det finns också många oregistrerade invandrare.

Flyktingströmmen ökar och med den också problemen med arbetslöshet och våld i området, där man kämpar för att kunna ordna hälsovård och skolgång till invånarna.

Missionssällskapet har tidigare hjälpt venezolanska flyktingar i trakten med medel från katastroffonden.

Text: Katja Tynkkynen och Marjatta Kosonen

Översättning: Camilla Skrifvars-Koskinen