Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nyrenoverade FELM Center Jerusalem invigdes

Igår (22.1) invigde ärkebiskop Tapio Luoma det nyrenoverade Alatalo vid FELM Center Jerusalem i Israel.

The Lower House är Missionssällskapets äldsta byggnad på området. Den ritades av Conrad Schick och uppfördes 1887. Huset fungerade först som hem för den anglikanska kyrkans präster, senare som BB och också som bas för engelska armén under det brittiska mandatet.

Finska Missionssällskapet inledde sitt arbete i Palestina 1924. Först hyrde man huset av Church Missionary Society 1950 men köpte det med tomt fem år senare.

Då en hebreisk barnträdgård och skola flyttade in registrerades huset under namnet Shalhevetja, Herrens låga. I Jerusalem kallas centret i folkmun för Finnish School, Finska skolan. En hebreisk församling fortsatte sin verksamhet i huset.

Under årens lopp har lokala arabiska och kristna församlingar kunnat använda utrymmena för olika typer av verksamhet. Felm ordnar kurser och läger, kraftgivande smågruppsverksamhet och annat i syfte att verka för religionsdialog och försoning.

Jukka Hautala, regionchef för Missionssällskapets arbete i Mellanöstern och Nordafrika, säger att man här i första hand fokuserar på att utveckla verksamheten bland barn och unga och fostra till dialog mellan de olika grupper som centret fungerar som en mötesplats för.

Tero Norjanen, direktör för utrikesarbetet, betonar FELM Center Jerusalems viktiga roll, i en situation då kristna organisationer har allt svårare att arbeta långsiktigt i Mellanöstern  och av olika orsaker ofta måste avstå sina utrymmen.

  • Finska Missionssällskapets hus ger vår verksamhet legitimitet och kontinuitet, säger Norjanen.

Idag (23.1) är allmänheten välkommen att bekanta sig med huset vid 25 Shivtei Israel i centrum av Jerusalem. Som guide fungerar byggnadskonsulten Pirkko Kellock.

Renoveringen av det skyddade och byggnadshistoriskt värdefulla huset pågick i flera år och kostade sammanlagt 3,1 miljoner euro.