Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Syriska Fadi fick ett nytt liv

De tre första månaderna i Marseille var de svåraste, innan Fadi och hand familj började få stöd från staten. Diakonicentret hjälpte dem att hitta en lägenhet och skötte kontakten till myndigheterna. Fadi studerade franska ett år och kunde sedan börja i en franskspråkig skola. Föräldrarna har deltagit i den franskaundervisning som frivilligarbetare ordnat på Marhaban.

Förutom språkundervisningen har det andliga stödet familjen fått på diakonicentret varit viktigt. Stödet har lindrat den ångest och osäkerhet som kriget orsakat. Marhaban är arabiska och betyder ”välkommen” och Fadi och hans familj har verkligen känt sig välkomna på Marhaban.

Finska Missionssällskapet påbörjade arbetet bland invandrare i Marseille för över 30 år sen. Av stadens dryga en miljon invånare är över 200 000 invandrare, i huvudsak från Nordafrika. På senare tid har staden också tagit emot många flyktingar från Mellanöstern.

På Marhaban planeras all verksamhet utgående från invandrarnas behov. På diakonicentret ordnas bland annat undervisning i franska och engelska samt läsundervisning för vuxna.

Barnen och ungdomarna kan få stödundervisning, sjunga i kör eller delta i klubbverksamhet. Målet är att hjälpa invandrarna med integreringen och att undvika marginalisering.

Också Fadi ser hoppfullt på framtiden. Skolan går bra och han drömmer om att bli ingenjör som sin pappa.

Rekordmånga ungdomar i världen

Det finns nu fler ungdomar i världen än någonsin förr – hela 1,8 miljarder. Av dem bor nio av tio i u-länder. Brist på utbildning, inkomster och omsorg kan leda till att ungdomar blir utslagna för gott.

Vi hjälper de mest utsatta ungdomarna, till exempel de som har ett funktionshinder, unga som diskrimineras på grund av sin etniska tillhörighet, samt unga som tvingats fly krig och konflikter. De unga får en utbildning, ett yrke och en inkomst.

Ge en julgåva som gläder många

I år ljuder De vackraste julsångerna för ungdomar som riskerar utslagning. Det finns nu fler ungdomar i världen än någonsin förr – hela 1,8 miljarder. Av dem bor nio av tio i u-länder.

Brist på utbildning, inkomster och omsorg kan leda till att ungdomar blir utslagna för gott. Finska Missionssällskapet hjälper de mest utsatta ungdomarna att skaffa sig yrken.

Förra året samlades det in över en miljon euro för hjälpbehövande barn i världen i samband med julsångsevenemangen och genom julinsamlingen.

Gör en inbetalning till följande konto: FI38 8000 1400 1611 30. Ange Jul17 i meddelandefönstret, eller skicka ett SMS med texten JUL10 (10 €) eller JUL20 (20 €) till numret 16155.