Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Volontärer tillverkar skyddsvisir i Thailand

Noggrann hygien i den thailändska närbutiken. Bild: Anuttaraphat Chanpan

Frivilliginsatser är nu guld värda, på olika håll i världen.  Såhär rapporterar Finska Missionssällskapets anställda, sjukskötare Anja Markkanen från Thailand:

Det är vanligt och på vissa håll obligatoriskt att använda andningsskydd nu under coronapandemin. De som behöver dem allra mest är förstås personer som sköter om sjuka. Diakoniavdelningen inom Thailands evangelisk lutherska kyrka har organiserat frivilliga att tillverka skyddsvisir för vårdpersonalen.

– Vid det här laget har vi tillverkat närmare 2500 skyddsvisir varav 1800 skickats med post till sjukhus och hälsostationer, berättar diakoniföreståndaren Anuttaraphat Chanpan. Materialet beställs också per post.

Församlingsborna har kommit till ELCT:s största kyrka, några i taget, för att prova skyddsvisiren. Visiren förses med klistermärken med texten: ”God save me, save you, save life. save world” (Gud bevare mig, dig, livet och världen).

Man måste mäta sin temperatur innan man får gå och handla. Bild: Anuttaraphat Chanpan

Det är numera obligatoriskt att använda skyddsmasker i alla offentliga utrymmen i Thailand och utomhus är det en rekommendation.

– Det är omöjligt att ens gå till närbutiken utan ansiktsmask. Vid butiksdörren mäter man först feber, sedan desinficeras händerna. Till sist desinficerar butikspersonalen shoppingkärrans handtag före användning. Sen kan man göra sina inköp. All kassapersonal använder ansiktsmasker och gummihandskar, vissa bär ett stänkskyddsvisir av plast och man desinficerar alltid händerna inför varje kund. Jag såg till och med en kund med gasmask. Det finns handdesinfektionsmedel överallt och det används också flitigt, berättar utbildningsexpert Kimmo Kosonen i Changmai. Samma förfarande praktiseras i Bangkok och på andra håll i Thailand där man har råd med det.

Text: Anja Markkanen

Bild: Anuttaraphat Chanpan