Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Yenson behöver inte längre äta löv då han är hungrig

Vardagen mitt i den humanitära krisen i Venezuela var eländig redan före coronan. Enligt uppskattning lever över 90 procent av det venezuelanska folket under fattigdomsgränsen, och 7,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Miljoner människor har lämnat landet. Före utgången av detta år uppskattas de venezuelanska flyktingarna vara så många som sju miljoner, med andra ord fler än flyktingarna från något annat land.

Janeth Hernández och några av hennes skyddslingar på Casa Hogar. Foto: Katja Tynkkänen.

Den lilla lutherska församlingen i Valencia fortsätter outtröttligt berätta om Guds kärlek med ord och gärningar. Kyrkan tar hand om föräldralösa och övergivna pojkar i skyddshemmet Casa Hogar, ger kristen förskoleundervisning åt barn och stöder deras familjer i slumområdet San Blas. Därtill förmedlar kyrkan det goda budskapet, och ger hopp och tröst såväl andligt som materiellt till sina församlingsmedlemmar.

Många familjer har helt enkelt inte råd att ta hand om sina barn: fler än vart tredje barn under fem år lider av kronisk undernäring. En del barn har lämnats vind för våg när föräldrarna har lämnat landet för att söka jobb utomlands.

Orlando Pérez och Janeth Hernández, som sköter skyddshemmet, har händerna fulla med arbete. Som bäst kan de ha så många som fyra barn i famnen samtidigt. Som tur är hjälper de äldre barnen och familjens egna barn till, liksom några frivilliga.  Foto: Katja Tynkkänen.

Yenson var så hungrig att han åt löv från träden

Missionssällskapet stöder sedan länge Casa Hogar, ett skyddshem för pojkar som drivs av Valencia församling. Ett tjugotal pojkar i åldrarna 4–19 år bor på hemmet. Pojkarna, som kommer från fattiga familjer eller från gatan, har jobbiga erfarenheter i bagaget. Många har varit tvungna att tigga, stjäla eller fungera som drogkurirer för att skaffa pengar åt sin familj.

10-åriga Yenson, som flyttade till Casa Hogar för tre år sedan, är en av dem.

Yensons pappa är i fängelse och sitter av ett straff för mord, och mamman övergav sin son för fyra år sedan då hon lämnade landet. Efter att mamman åkt tog mormodern hand om Yenson och hans syskon.

Mormodern arbetade som hembiträde. Hon for på jobb klockan 5 och återvände hem klockan 17. Barnen var utan mat hela dagen tills mormor kom hem och hämtade med sig något ätbart.

Liksom de flesta barn som kommer till Casa Hogar, hade inte Yenson gått i skola alls, så fostermor Janneth lärde honom grunderna i läsning och skrivning. Numera är Yenson en glad tredjeklassist och klarar sig bra i skolan.

Yenson gillar att äta, leka och studera. Han tycker också om djur och växter som han gärna tar hand om och pysslar med. Han deltar entusiastiskt i skötseln av Casa Hogars hundar, sköldpaddor och nyttoväxter.

Yenson sätter stort värde på allt det som Valencia församling och ”tanterna och farbröderna”, som han kallar de vuxna i Casa Hogar, gör för honom. När han blir stor vill han jobba som mekanikingenjör.

Tack vare Missionssällskapet har barnen som lever mitt i krisen och livsmedelsbristen fått matpaket och därmed något att äta. Barnen deltar i bageriverksamhet och trädgårdsskötsel. Bageriet, som byggdes år 2010 med stöd från Missionssällskapet och Idensalmi församling, är i gång alltid då det finns tillgång till mjöl och andra ingredienser som behövs för bakning.

På Casa Hogars inhängnade gård är det tryggt för Yanson och de andra pojkarna att leka. Bild Juan Carlos Hernandez.

Text Katja Tynkkynen

——————

Första advent 28.11. uppbärs kollekt i samband med gudstjänst för de allra mest utsatta barnen och unga via Finska Missionssällskapet. Alternativt kan man delta i Missionssällskapets kollektinsamling.

Delta i vår kollektinsamling