Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

#160berättelser: Asika Murmu vill öppna en egen butik

Asika Murmu vill ha mer medbestämmanderätt angående familjens gemensamma angelägenheter.

Finska Missionssällskapets utvecklingssamarbete hjälper varje år ungefär 40 000 kvinnor och flickor i Nepal  att ta steg mot ett bättre liv. En av dem som får stöd är Asika Murmu (20).

”Jag skulle vilja öppna en egen butik. Den skulle ha två delar. På ena sidan skulle jag göra sömnadsarbeten och på den andra skulle jag sälja godsaker. Inkomsten skulle gå till min sons utbildning”, planerar Asika Murmu.

Asika bor i Morangi, i östra Nepal, tillsammans med sin man som är snickare och deras fem år gamla son. Asika avslutade sin skolgång efter tre år eftersom hennes mamma blev sjuk och hon måste överta arbetet hemma. Hon gifte sig som femtonåring.

En egen symaskin efter avlagd kurs

”Jag har inga egna inkomster. Jag arbetar i hemmet och sköter vårt barn”, säger Asika.

Förra hösten blev hon antagen till en sömnadskurs som Missionssällskapet stöder. Den ger sömmerskeutbildning under ett halvt år.

Utbildningen anordnas på lördagarna, eftersom de är de enda lediga dagarna i Nepal. Kursen tar tre timmar varje lördag, men ofta stannar kvinnorna kvar för att sy. När kursen är slut får Asika och de andra kursdeltagarna varsin begagnad symaskin.

Kursdeltagarna är hemmafruar eller arrendebönder vars inkomster är försvinnande små eller mycket instabila. Målet är att kvinnorna genom sitt egna arbete skulle kunna försörja sig själva och sina familjer.

Nepal är ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder. Utbildningen ordnas av organisationen SUS med stöd av Missionssällskapets utvecklingssamarbete.

Text och bild: Mimosa Hedberg

#160berättelser

Under år 2019 firar Finska Missionssällskapet sitt 160-årsjubileum. Som tema för jubileumsåret har vi valt 160 berättelser om hopp.