Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Alex Malasusa ledande biskop i den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania

Alex Malasusa installerades som ledande biskop i den evangelisk-lutherska kyrkan in Tanzania. Malasusa valdes till uppgiften vid kyrkomötet i Makumira med en stor röstmajoritet (132 röster av 184). Uppgiften som ledande biskop är tidsbunden och räcker i fyra år.

Alex Malasusa har varit biskop i östra och kuststiftet sedan år 2004 och fortsätter i sin uppgift. Han är den yngsta ledande biskopen (född 1960) i Tanzanias lutherska kyrkas historia.

Malusa är prästson från Rungwe i Mbeya län. Han har studerat teologi vid Makumira teologiska högskola och i Nairobi. Till biskopens familj hör hustrun Erika och tre barn.


Höga gäster vid installationen

Biskop Malasusa installerades som biskop den 11 november 2007 i Dar es-Salaam av den föregående ledande biskopen Samson Mushemba, assisterad av lokala och utländska biskopar. Tanzanias nuvarande president Jakaya Kikwete och f.d. president Benjamin Mkapa deltog i installationsgudstjänsten. Närvarande var också många ministrar, bl.a. nuvarande premiärminister Edward Lowassa, som är medlem i den lutherska kyrkan.

Tusentals gäster deltog i festen. Finska Missionssällskapets hälsning framfördes av regionalrepresentant Jari Berg, som också inbjöd biskop Alex Malasusa till Finska Missionssällskapets 150-årsjubileum 2009.

Den näst största kyrkan i Tanzania

Den evangelisk-lutherska kyrkan är den näst största kyrkan i Tanzania och har 3,5 miljoner medlemmar. Den största kyrkan är den katolska med ett medlemsantal på 10 miljoner. Tanzania har en befolkning på 35 miljoner.

Maarit Berg