Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Andra terminen inleddes vid lutherska kyrkans prästseminarium i Senegal

Senegals lutherska kyrkas prästseminarium höll en högtidlig årsöppning den 2 januari i seminariets lokaler i Yeumbel, en förort till Dakar.

Sammanlagt åtta studeranden, sex män och två kvinnor, deltar i den pastorala utbildningen som leds av pastor Thomas Diouf. Två studeranden kommer från Guinea Bissau. Utbildningen är tre år lång. Sällskapet stöder fyra senegaleser med stipendium för deras studier.
Senegals lutherska kyrka hoppas kunna inleda ett samarbete mellan den teologiska utbildningen och den teologiska fakulteten  i Kamerun, där en stor del av kyrkans präster studerat. I januari förra året inleddes kyrkans egen prästutbildning i Yeumbel.
Med på öppningen var inbjudna gäster, kyrkans präster och Finska Missionssällskapets missionärer. Den högtidliga ceremonin fick en speciell avslutning på grund av en allmän transportstrejk som lamslog Dakar under morgonen.
Alla gäster  trängde in sig i befintliga bilar och körde till kyrkans lokaliteter inne i Dakar för den gemensamma måltiden som hör fester till. Maten tillreddes vid kyrkans center och var ursprungligen tänkt att föras till seminariet.

Nya församlingsmedlemmar döptes under julen

I Senegals kyrka var det verklig julglädje under julnatten då 42 barn döptes i Ngayokhemes församling.

– Det blir lätt att barnen i kristna familjer blir odöpta om vi präster inte är aktiva, vi måste hela tiden undervisa om kristen fostran, säjer prästen Nib Ndong.
Före julen kontaktade han alla familjer i de olika byarna som hör till hans församling Ngayokheme, där han visste det fanns barn, för att fråga om något är odöpt.
Att döpa 42 barn är ingen lätt uppgift, men pastor Ndong grupperade dem om 6 i var grupp. Barnen fick turvis komma fram och bli upptagna i församlingens och den världsvida kyrkans gemenskap genom dopet denna heliga natt.

Ann-Katrin Store Finska Missionssällskapets missionär i Senegal