Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Arbetet i Mellanöstern fyllde 90 år – festgudstjänst i Jerusalem

Festgudstjänst. Shalhevetjah-centrets präst
Festgudstjänst. Shalhevetjah-centrets präst

Det har gått 90 år sedan Finska Missionssällskapet började arbete i Israel. Sällskapets missionärer och frivilliga har verkat tillsammans med andra kristna, messianska församlingar, judar och araber. Arbetet har omfattat många olika områden: bland annat församlingsarbete, kristen fostran, utbildning och diakoniarbete, stöd till gästarbetare samt fred och försoning.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet ordnade en festmässa vid sällskapets verksamhetcenter Shalhevetjah i Jerusalem den 9.11 för att fira jubileumet. Biskop Munib Younan predikade.

Biskop Yunan poängterade att kyrkornas viktigaste uppdrag just nu i Mellanöstern är att fungera som brobyggare och förmedla fred.

Finska Missionssällskapets första medarbetare, pastor Aapeli Saarisalo, reste till Palestina år 1924. Han delade ut kristen litteratur och knöt kontakter med judarna. Han höll även kontakt med den arabiska befolkningen. Saarisalos arbetsperiod räckte två år.

Diakonissan Ester Juvelius kom till Palestina år 1931 och teologiemagister Aili Havas ett år senare. Aili Havas hem kom att verka som tillflyktsort för många judar som flytt undan förföljelse i Europa. Då antalet flyktingar ökade alltmer grundade Havas ett missionshem där judar som flyttat från Tyskland kunde bo och äta.

Glädjebudskap till judar, araber, kristna och gästarbetare

I festmässan tackade biskop Younan Finska Missionssällskapet för att organisationen redan sedan starten verkat bland både judar och araber. Younan påminde om att sällskapets missionärer alltid förmedlat evangeliet på invånarnas modersmål och tagit i beaktande den lokala kulturen.

Biskop Younan poängterade att sällskapets närvaro är viktig i Jerusalem.

– Finska Missionssällskapet är, tillsammans med den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet och alla samarbetsparter, kallat att förmedla den goda nyheten till alla som törstar.

Munib Younan konstaterade att Finska Missionssällskapet har lärt sig att den lutherska missionen är som kraftfullast när missionärerna verkar tillsammans med en lokal kyrka.

– Vi har förbundit oss till att lära oss av varandra och hjälpa varandra. Tillsammans lär vi oss att förmedla evangelium på nya sätt. Vi lär oss att bära korset tillsammans och gå sida vid sida.

Finska Missionssällskapets tf direktör för utrikesarbetet, Tero Norjanen, berättade i sitt tal vid ceremonin att sällskapet vidgar sitt arbete för fred och försoning i Mellanöstern.

– Jesus kallar oss att älska Gud och vår nästa. Det här kallet gäller speciellt i områden drabbade av konflikter, våld och hopplöshet, konstaterade Norjanen.

I festen deltog bland annat representanter från Finska Missionssällskapet, finska staten, internationella kyrkosamfund, medlemmar från messianska församlingar och församlingar som representerar olika etniska minoriteter i Jerusalem samt en del av sällskapets tidigare medarbetare.

Finska Missionssällskapet har sänt 114 medarbetare till Mellanöstern sedan arbetet startade för 90 år sedan. Just nu arbetar sju missionärer i Mellanöstern.

missionär Mari Parkkinen och biskop Munib Younan från den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Foto: Riitta Luume
missionär Mari Parkkinen och biskop Munib Younan från den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Foto: Riitta Luume