Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Biskop från Pakistan till missionsfesten i Oravais

Humprey Peters, nyvald biskop i Peshawar stift i Pakistans protestantiska kyrka, besöker missionsfesten i Oravais den 18-20 juni. I år är det 50 år sedan Finska Missionssällskapet inledde sitt arbete i Pakistan.

På lördag kväll den 19 juni uppmärksammas missionsarbetet i Pakistan, som en del av programpunkten Himlaliv, klockan 18-19.30. Missionär Paavo Norkko kommer då vid sidan av Peters att berätta om sina erfarenheter från Pakistan och Mellanöstern.

En nyproducerad dokumentär om arbetet i Pakistan har premiär vid den årliga missionsfesten. Producenterna Ann-Christine och Jouko Marttinen, som verkat i Pakistan under en stor del av sina liv, förevisar också dokumentären ”Tankar om religion och utveckling”.

En av landets mest internationella kommuner

– Den som kommer till Oravais möter människor från många länder och folk. Då tänker jag inte enbart på missionsfestens inbjudna gäster, utan också på att Oravais med sin flyktingförläggning är en av Finlands mest internationella kommuner, säger Berndt Berg, kyrkoherde i Oravais.

Årets tema för missionsfesten är Hav och Himmel. Outi Laukkanen, missionär i Taiwan, förklarar att årets tema symboliserar gemenskap i en globaliserad värld:

– Havet kan tänkas skilja oss från andra länder – men samtidigt förbinder det oss med länder långt borta.

Arbetet i Pakistan ”ett politiskt under”

Finska Missionssällskapet missionärer har arbetat vid sjukhuset i Tank sedan 1963 där de vårdat den lokala befolkningen och flyktingar från Afghanistan samt bedrivit öppen hälsovård. Kimmo Pulkkinen, Finlands fd. ambassadör i Pakistan, har kallat sjukhuset i Tank ett ”politiskt under”, eftersom verksamheten pågått obehindrat trots våldsamma konflikter i landet.

Idag samarbetar Finska Missionssällskapet med The Church of Pakistan i Peshawar stift. Kyrkan har 100 000 medlemmar och samarbetet med Missionssällskapet har pågått sedan 1980. Sammanlagt har cirka 60 missionärer arbetat i Pakistan.

Just nu har sällskapet en missionär i landet, stationerad vid sjukhuset i Tank. Finlands utrikesministerium beviljar biståndsmedel för Church of Pakistans sjukvårds- och utbildningsprojekt.

Mångsidigt program i Oravais

Bland de internationella gästerna i Oravais kan även nämnas Ezra Gebremedhin och Alicia Lee. Gebremedhin är en av förgrundsgestalterna i den unga Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien och numera bosatt i Sverige. Pastor Lee från Taiwan kommer att föreläsa om själavård.

En taizémässa hålls på fredagskvällen och på lördagskvällen ordnas ett internationellt garden party vid församlingscentret med fria förmågors kväll. Därefter framförs Gloriamässan i kyrkan med kör, solister och kompgrupp. På lördagen hålls varierande parallellprogram både på förmiddagen och på eftermiddagen.

Program ordnas också för barn och ungdomar. Missionsfestens samlingar är öppna för alla och man kan välja att delta i hela festen eller bara enskilda mötestillfällen och gudstjänster.

Joanna Lindén