Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Biskoparna vädjar för hungrande i östra Afrika

Barnen drabbas hårt av bristen på mat och vatten i östra Afrika. Torkan har lett till dåliga skördar och höga matpriser. Foto: ACT.
Barnen drabbas hårt av bristen på mat och vatten i östra Afrika. Torkan har lett till dåliga skördar och höga matpriser. Foto: ACT.

Biskoparna har gjort en gemensam vädjan till församlingarna, deras medlemmar och alla finländare att på alla sätt stöda de hjälpbehövande i östra Afrika, genom biståndsorganisationer och insamlingar.

Man uppskattar att det i Östafrika finns 13,3 miljoner människor som snabbt behöver nödhjälp då de lider av hungersnöd som orsakats av torka. Värst är situationen i Somalia där FN har deklarerat de sex sydligaste landskapen som nödhjälpsområden. Bara i Somalia lider uppskattningsvis 450 000 barn under 5 år av undernäring.

Senaste höst gjorde biskoparna en vädjan för att man skulle lösa matkrisen i världen. Nu upprepar biskoparna sin vädjan till vårt lands beslutsfattare och säger att det är nödvändigt att Finland gör sin insats för att rädda livet på hungrande människor i världen.

Finska Missionssällskapet förmedlar katastrofhjälp till torkans och hungersnödens offer i Etiopien via samarbetspartnern Mekane Yesuskyrkan, som delar ut livsmedel till tusentals hjälpbehövande på verksamhetsområdet. Behovet av nödhjälp kommer att vara stort flera månader framöver.

KT/FMS