Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Christina och Andrey Heikkilä: Vi har fått vara pionjärer i att avsluta och lämna över arbetet

Nya medlemmar i Syktyvkar församling välsignas av kyrkoherde Sergey Elfimov. Foto: Syktyvkar församlings bildbank.

Finska Missionssällskapet avslutar sin verksamhet i Ryssland år 2022. Christina och Andrey Heikkilä säger att processen har varit lång och lärorik och bestått av många faser. 

  • Det är någonting som Missionssällskapet jobbar med från början, att man ska bli självständiga lokalt. Så beskedet att Europaarbetet avslutas handlar egentligen om en process som startade för länge sedan, säger Christina Heikkilä.

Christina och Andrey Heikkilä har arbetat för Finska Missionssällskapet i Ryssland sedan 2009. inledde paret sitt arbete i Keltto församling strax utanför S:t Petersburg. Där utvecklade de lite friare gudstjänster och byggde upp ett ekumeniskt arbete mellan olika församlingar. Andrey fungerade som präst och senare som administrativ direktör för det teologiska institutet med ansvar för personal, fastighet och ekonomi. Christina har arbetat med familjefrågor och var med om att utveckla en familjearbetarutbildning för församlingsaktiva. 

För tillfället stöder Missionssällskapet tio projekt i Ryssland. Man samarbetar med en liten men viktig församling i Karelen, med funktionshindrade och rullstolsburna barn och ungdomar i S:t Petersburg, med skyddshemmet Dikoni i Viborg och med sex församlingar i Ural. 

  • Vi lägger upp planer och strategier, utbildar personal och ser vartåt de själva kan utvecklas. Vi bygger upp deras kapacitet, ekonomiförvaltning och så vidare, förklarar Andrey. 

Missionssällskapet har haft många fler projekt i Ryssland, som man redan har avslutat.  

  • Vi har alltså sett vad processen med att avsluta projekt innebär att lämna över. Det förstår man ju att processen inte är lätt för våra samarbetspartner. På ett sätt är de tteglada över att äntligen få bli självständiga, samtidigt har det varit en stor hjälp och ett stort stöd att få pengar och någon som hjälper till när det behövs, säger Christina. 

Nedtrappningen som nu pågår innebär att 2022 är det sista året som Missionssällskapet stöder arbetet ekonomiskt. 

  • År 2023 kommer att vara ett så kallat ”fellowshipår man följer med hur det man implementerat fungerar, förklarar Andrey.  

Från och med år 2017 har Christina och Andrey Heikkilä jobbat på distans från hemmet i Pedersöre, Österbotten och gjort resor till arbetsområdena. 

 

Text: Monica Slotte 

Därför avvecklar Missionssällskapet verksamheten i Europa