Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

City-samerna sjunger De vackraste julsångerna i Missionskyrkan 2.12

Visste du att det bor mer samer i Helsingfors än i någon annan finsk kommun? På första advent den 2 december samlas city-samerna i Missionskyrkan för att sjunga De vackraste julsångerna på  nord- och enaresamiska.

Finska Missionssällskapet har för första gången gett ut ett sånghäfte med De vackraste julsångerna riktat till den samiska befolkningen. Häftet är en del av satsningen inför De vackraste julsångernas 40-års jubileum. I häftet finns 17 sånger på nordsamiska och 11 sånger på enaresamiska.

Häftet har gjorts i samarbete med Uleåborgs stifts domkapitel, kyrkostyrelsen samt Enare församling, Sodankylä församling och Keski-Lahti församling. Sånghäftet kommer att användas i flera år.

Av Finlands 8000 samer bor 1000 i huvudstadsregionen. Stadssamernas ärenden har de senaste 20 åren drivits av City-Sámit ry, vars uppgift är ”att främja samernas gemensamma angelägenheter i kulturella, rättsliga och ekonomiska frågor samt främja sammanhållningen bland  samerna i södra Finland. För att förverkliga sina mål ordnar föreningen möten, samiska fester och andra typer av händelser som hör till den samiska kulturen, speciellt i huvudstadsregionen.” 

> Čábbámus Juovlalávlagat / Muččâdumos Juovlâlavluuh: City-Sámit ry och Finska Missionssällskapet ordnar för första gången ett sångtillfälle med De vackraste julsångerna i Missionskyrkan 2.12 kl. 17.00, Observatoriegatan 18.