Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Colombia i fokus – skådespelerskan Karent Hinestroza gör afro-colombianernas röster hörda

Sedan studietiden har Karent Hinestroza engagerat sig för afro-colombianernas och kvinnornas rättigheter. ”Jag jobbar med nätverket Chao Racismo. Vi kämpar mot diskriminering och uppmuntrar unga afro-colombianer att tro på sig själva". Foto: Joanna Lindén-Montes
Sedan studietiden har Karent Hinestroza engagerat sig för afro-colombianernas och kvinnornas rättigheter. ”Jag jobbar med nätverket Chao Racismo. Vi kämpar mot diskriminering och uppmuntrar unga afro-colombianer att tro på sig själva". Foto: Joanna Lindén-Montes

Illegal guldgrävning och väpnade konflikter har brutit ner Chocó, en tidigare välmående region i nordvästra Colombia. Den latinamerikanska filmfestivalen Cinemaissí förevisar filmen Chocó, som handlar om en utnyttjad och misshandlad afro-colombiansk kvinna som kämpar för att försörja sin familj i området.

Filmens huvudrollsinnehavare, Karent Hinestroza, gästar Finland på inbjudan av Finska Missionssällskapet och Cinemaissí samtidigt som Ekumeniska ansvarsveckan pågår.

– Chocó berättar om en kvinnas kamp i ett våldsamt område där gruvdrift pågår. Biofilmer är en effektfull kanal för att sprida medvetenhet. Jag vill arbeta med filmer som bidrar till en positiv samhällsförändring, säger den 27-åriga skådespelerskan Karent Hinestroza.

Marken afro-colombianerna traditionellt bott på är värdefull eftersom där finns guld, mineraler och andra naturresurser. Afro-colombianernas rättigheter till markägande respekteras inte då gruvindustrin drar fram. Speciellt guldet är kopplat till de väpnade konflikterna.

Inkomstklyftorna är stora i Colombia. Filmen Chocó väckte starka reaktioner när den visades på bio.

– Vissa älskade filmen, andra hatade den. Situationen är svår på landsbygden där befolkningen kämpar för att försörja sig och sina familjer. Kvinnorna utsätts dessutom för familjevåld och övergrepp i den machodominerade kulturen. Till problemationen hör att kvinnorna själva tillåter machismen.

– Det krävdes mycket både fysiskt och psykiskt för att spela rollen. Jag bodde i Chocó en tid för att sätta in mig i kvinnornas liv i det krisdrabbade området och lärde mig att gräva guld.

En tuff uppväxt

Karent växte upp i den lilla staden Timbiquí i provinsen Cauca, på den sydvästra kuststräckan längs med Colombias stillahavskust.

– Jag blev intresserad av konst och skådespeleri redan i grundskolan. När jag var 11 år flyttade jag till miljonstaden Cali eftersom utbildningen var bättre där. Det var en tuff tid. Första året bodde jag med min fabror, sedan helt ensam från och med att jag var 12 år.

När Karent var 16 år blev hon antagen till programmet i scenkonst vid Universidad del Valle i Cali.

– Under studietiden var jag med i olika teatergrupper och jobbade med gender-frågor. År 2009 spelade jag i min första biofilm: El vuelco del Cangrejo, som också handlar om afro-colombianerna. Vid uttagningarna blev jag samtidigt upptäckt av Chocós filmteam.

Kämpar mot rasism

Karent säger att Colombia i många avseenden är ett klassamhälle där rasism och diskriminering är vanligt.

– Under studietiden gick jag och några vänner på en arbetsintervju till en pizzeria, där många av fakultetens studenter jobbade. Men vi kom aldrig vidare. Senare fick jag reda på att restaurangen inte anställer mörkhyade. Det är ironiskt eftersom de med jämna mellanrum ordnar temakvällar med afro-colombiansk kultur och dans.

Karent vägrar att acceptera diskrimineringen. Hon är med i två organisationer sedan studietiden för att bekämpa rasismen i Colombia.

– Tillsammans med nätverket ”Chao Racismo” (Hejdå Rasism) har vi agerat mot diskriminering i arbetslivet. Vi har till exempel protesterat mot en arbetsplatsannons i en dagstidning i Cali. I annonsen efterlystes en vithyad läkare. Vår aktion resulterade i att den ansvariga var tvungen att lämna in en avskedsansökan.

Karent säger att hon vill vara ett gott exempel för unga afro-colombianer.

– Jag berättar för andra studerande hur jag lyckats nå framgång genom utbildning. Jag vill göra dem medvetna om sina rättigheter. Många unga på landsbygden tror att de inte har några möjligheter, men jag vill visa på motsatsen.

Karent säger att hennes vilja att förändra samhället väcktes i barndomen.

– När jag växte upp engagerade jag mig i kyrkans barnverksamhet och hjälpte till vid gudstjänsterna. Jag såg allt det goda som kyrkan gjorde för att lindra nöden. Det var då som mitt engagemang föddes: jag vill nå fram till de mest hjälpbehövande.

27-åriga Karent Hinestroza har en kandidatexamen i scenkonst från Universidad del Valle, Colombia. Förra året tilldelades hon ett colombianskt pris för bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare (Chocó) av Premios Macondo 2013 (La Academia de Artes y Ciencias Cinematográficas de Colombia).

Afro-colombianerna i kläm: Finska Missionssällskapet hjälper

I Colombia finns omkring 4,3 miljoner personer av afro-colombiansk härkomst. Afro-colombianerna och urfolken hör till dem som har drabbats värst att den 50 år långa konflikten i Colombia, som drivit 5,7 miljoner människor på flykt inom landet.

Finska Missionssällskapet stöder Lutherska världsförbundets människorättsarbete bland annat i Chocó, ett av Colombias fattigaste provinser, hårt drabbad av konflikterna.

Läs mera om Hinestrozas besök i Finland

Läs mera om afro-colombianerna och människorättsarbetet

***

Se filmen Chocó

Chocó (2012), regisserad av Johnny Hendrix Hinestroza, visas enligt följande under filmfestivalen Cinemaissí:

25.10 på Andorra klockan 19.30-21. Dialog med Karent Hinestroza i samband med förevisningen.

26.10 på Kino Engel klockan 14-15.30.

www.cinemaissi.org