Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Cyklonen Mocha har förstört hundratusentals hem – Missionssällskapet ger humanitär hjälp till cyklonens offer i Myanmar

Missionssällskapet ger mathjälp och stöder skolgång för drabbade i Myanmar.

Bildtext: Mara-kyrkan har byggt tillfälliga skyddsrum för dem som förlorat sina hem i Myanmar. Bild: Mara-kyrkan

I mitten av maj drabbades Myanmar och Bangladesh av den kraftiga cyklonen Mocha. Detta är den största stormen som uppmätts i Bengaliska viken på över ett decennium. Uppskattningsvis 3,4 miljoner människor lider av cyklonens efterföljder. Den humanitära hjälpen har varit långsam och utmanande på grund av Myanmars svåra politiska situation. Missionssällskapets samarbetspartner, Mara evangeliska kyrka, har utfört hjälparbete genom att renovera hus, skolor och kyrkor och dela ut mat.

Uppskattningsvis 700 000 hus förstördes av cyklonen. Behovet av mat är enormt eftersom cyklonen ödelade livsmedelslager, fyllde fälten med vatten samt förstörde jordbruksmöjligheter och tusentals fruktträd. Det är regnperiod i Myanmar och tusentals familjer bor ännu i provisoriska tält. Barnens skolgång är utmanande. På grund av elbristen har man byggt läsrum upplysta av solpaneler i kyrkor där barnen kan göra sina läxor. Mara kyrka bygger också tillfälliga skyddsrum för människor som har förlorat sina hem. Missionssällskapet stöder Mara-kyrkans hjälparbete med 50 000 euro via katastroffonden. Hjälpen riktas till 2733 hushåll i 31 byar. I nödhjälpen ingår ris, matolja och bönor samt skolmaterial. I arbetet tar man särskild hänsyn till personer med funktionshinder och gravida kvinnor.

Mara-kyrkans generalsekreterare och pastor Si Khaw, som koordinerar nödarbetet, berättar att kyrkan vill hjälpa sina samhällen mitt i denna kris och visa Guds kärlek till sin nästa. Si Khaw betonar att utmaningarna enorma och därför är Missionssällskapets nödhjälp väldigt viktig.