Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De första regnen förde med sig hopp i torkans Senegal

De första regnen har fallit i centrala Senegal. Söndagen den 3 juni kom ett stort regn i Tattaguine-området som gör att marken börjat grönska och odlarna har kunnat så hirs.

Nu väntar invånarna på mera regn så att de ska kunna så bland annat jordnötter och bönor.

Kyrkans medarbetare har slutfört intervjuerna ute i byarna för att hitta de mest hjälpbehövande för mathjälpen. Ett omfattande arbete har genomförts i samarbete med myndigheterna. Edward Ndong, gruppchef för ett av teamen som rört sej ute i byarna berättar att arbetet var tungt, men att han lärt sig mycket om hur svårt människorna kan ha det i Senegal.

– Jag trodde inte det var så illa hos oss, säjer han. Han berättar också att det var svårt att välja ut hjälpbehövande, alla behöver mer eller mindre hjälp  

– Men, jag tror vi hittat de allra mest utsatta, genom att vi personligen besökt alla hushåll och gjort intervjuer.

Näringstillskott och uppföljning

Nästa steg i krisarbetet är att tillsammans med hälsostationernas ansvariga skötare söka upp gravida och ammande mammor som behöver direkt mathjälp. På samma gång kommer man att undervisa i hur man tillreder proteinrik kost för barnen med de medel som finns.

Finska Missionssällskapet har fram till den 26 juni sammanlagt beviljat 200 000 euro i nödhjälp till Senegal. Medlen användes till hjälpinsatser i de värst drabbade områdena. Senegals lutherska kyrka i Fatick i centrala Senegal sköter om distribueringen av hjälpen. Det finns ungefär 10 000 hjälpbehövande i området just nu.

Text: Ann-Katrin Store

  • Donationer till katastroffonden kan göras genom en inbetalning till IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH, skriv HJÄLP i meddelanderutan.
  • Ge en gåva på nätet

Läs mera om kyrkans nödhjälp i Senegal