Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna är här igen – kollekterna stöder funktionshindrade barn

De vackraste julsångerna gör gott. Kollektmedlen och julinsamlingen stöder i år funktionshindrade barn. Läs mera på www.devackrastejulsangerna.fi
De vackraste julsångerna gör gott. Kollektmedlen och julinsamlingen stöder i år funktionshindrade barn. Läs mera på www.devackrastejulsangerna.fi

I början av december är det dags igen för en gammal och omtyckt tradition – De vackraste julsångerna. Kollektmedlen som samlas in vid allsångsstunderna stöder i år funktionshindrade barn i olika utvecklingsländer.

Församlingarna ordnar omkring tretusen sångtillfällen mellan första advent och trettondagen. Finländare samlas i hela landet för att sjunga sina favoritjulsånger. Med på repertoaren finns gamla klassiker och nya inslag.

Finska Missionssällskapet har i år tryckt 750 000 sånghäften, varav 51 000 är svenskspråkiga.

Det svenskspråkiga julsångshäftet innehåller i år 23 sånger. Kantorerna Christian Ahlskog och Kristina Klingenberg i Karleby svenska församling har valt tre nya julsånger till häftet tillsammans med sekreterare Ingrid Björkskog vid Finska Missionssällskapet. Årets nykomlingar i sånghäftet är ”Jag står inför din krubba här”, ”Till Betlehem mitt hjärta” och ”Gloria, gloria”.

Utbildning främjar de funktionshindrades rättigheter

En kollekt för sällskapets utrikesarbete bärs upp vid varje allsångsstund. I år används kollektmedlen och de insamlade pengarna från Finska Missionssällskapets julinsamling till att hjälpa funktionshindrade barn i olika u-länder. Barnen får hjälp genom rehabilitering och hälsovård. Finska Missionssällskapet stöder specialskolor och utbildar lärare samt främjar de funktionshindrades rättigheter.

Församlingarna kan också välja att samla in medel för de understödsprojekt eller avtalsmissionärer som de stöder via sällskapet.

Förra året samlade Finska Missionssällskapet in 940 000 euro via julinsamlingen och de kollekter som uppbars i samband med De vackraste julsångerna-evenemangen.

Med anledning av julinsamlingens tema illustreras första versen till sång nummer 12, ”Stilla natt, heliga natt” med teckenspråk.

”Tron och hoppet lever”

I år har De vackraste julsångerna för första gången en beskyddare, ärkebiskop Kari Mäkinen.

 I sånghäftets inledning säger ärkebiskop Mäkinen att tron och hoppet lever.

– Under julen sjunger hela den världsvida kyrkan den kristna trons okonstlade budskap om Guds kärlek.

Mäkinen konstaterar också att kollektmedlen och julinsamlingen konkretiserar julens budskap där hjälpbehoven är som störst just nu.

Virtuell karttjänst visar var du kan sjunga

På webbtjänsten för De vackraste julsångerna www.devackrastejulsangerna.fi finns en karta där församlingarna kan pricka in sina egna sångtillfällen. Karttjänsten ger en överskådlig bild över var och när man kan sjunga De vackraste julsångerna nära det egna hemmet.

De vackraste julsångerna sjungs också utomlands. Postningen av sånghäftena har i år betalats av kyrkan.

På webbsidan finns mera information om sångerna. Man kan också rösta på sin favoritjulsång på nätet och samtidigt delta i en utlottning. Förra årets julsångsfavorit blev ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt”.

Tonsättningen till alla sånger i häftet finns tillgänglig i en notbok som publicerades i samarbete med Finska Missionssällskapet och förlaget F-kustannus förra året.

De vackraste julsångerna spelas också i Julradion.fi i samarbete med Toivontuottajat (Kanal Hoppet).

Ansvarfullt donerande rf utsåg förra året De vackraste julsångerna till årets medelanskaffningsinsats.  De vackraste julsångerna fick också Kyrkans kulturpris.

De vackraste julsångerna är en 41 år gammal tradition.

www.devackrastejulsangerna.fi