Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna årets medelanskaffningsinsats

Avoines kommunikationschef Laura Lammi (till vänster) vid utnämningen tillsammans med Finska Missionssällskapets chef för kampanjer och insamlingar Marika Dahl
Avoines kommunikationschef Laura Lammi (till vänster) vid utnämningen tillsammans med Finska Missionssällskapets chef för kampanjer och insamlingar Marika Dahl

Ansvarsfullt Donerande rf (Vastuullinen lahjoittaminen ry), meddelade den 5.9 att Finska Missionssällskapets kampanj De Vackraste Julsångerna har utnämnts till årets medelanskaffningsinsats.

I sin motivering omnämner VaLa Awards De Vackraste Julsångerna som ett starkt varumärke som årligen håller fast vid sitt positiva budskap men också genomgår årlig förnyelse. Kampanjens mångsidighet och tvåspråkighet lyfts också fram i motiveringen.

Allsångsstunderna som församlingarna ordnar varje jul lockar en bred publik, vilket har gjort De Vackraste julsångerna till Finlands största musikevenemang och samtidigt blivit en tradition som inleder julen för över en miljon människor.

Finska Missionssällskapets utrikesarbete stöder den medelanskaffningskampanj som hör samman med De Vackraste Julsångerna. Förra året inbringade insamlingen en rekordstor summa, över en miljon euro.


Många nyheter under jubileumsåret

Den här julen sjungs de Vackraste Julsångerna för 40:e gången i Finland. Jubileumsåret till ära har sällskapet gett ut ett tjockare sånghäfte.

Förutom de finsk- och svenskspråkiga versionerna ger sällskapet för första gången ut ett sånghäfte på samiska, som kommer till användning flera år framöver.

En bok med noter för pianoackompanjemang till de vackraste julsångerna ges också ut av F-kustannus. Boken, som innehåller över 70 sånger från den uppskattade allsångsrepertoaren, varav 33 på svenska, finns tillgänglig i oktober.

 

Julsångerna intar Hartwallarenan

Jubileumsåret firas också med en stor konsert vid Hartwallarenan den 14 december. Flera berömda finländska artister medverkar. Finska Missionssällskapets kör Furaha kommer också att uppträda.

Den 26 december sänder Yle Fem också ett inspelat julsångstillfälle från Trefaldighetskyrkan i Vasa.

Förra året spelades De Vackraste Julsångerna på den nätbaserade radiokanalen Julradion.fi. Samarbetet upprepas också på svenska i år.

 

Karttjänsten öppnar igen

I likhet med förra året kommer församlingarna att kunna pricka in plats och tidpunkt för sina sångtillfällen på De vackraste julsångernas nätsida. Förra året anmälde så gott som alla församlingar i Borgå stift sina evenemang på nätet. Karttjänsten gör det lätt för allmänheten att hitta närmaste sångstund under julen. På julsångssidan kommer man också att kunna rösta på sin favoritsång.

 

Sjung i spåran!

I år kan man julsånger mitt i lokaltrafiken! Den 5-21 december cirkulerar julsångsspåran i Helsingfors, där huvudstadsborna kan sjunga tillsammans med Helsingfors kyrkliga samfällighet och julradion.

I oktober publiceras mera information om De Vackraste Julsångerna på sällskapets nätsidor.

 

Ansvarsfullt givande

Ansvarsfullt Donerande rf (VaLa ry) grundades 2004 som ett samarbetsnätverk för organisationer och samfund som bedriver medelanskaffning för allmännyttiga ändamål. Målsättningen är att definiera och främja god förvaltning och goda kriterier för medelanskaffning i det finländska samhället samt hjälpa organisationer att lära sig nya färdigheter tillsammans i ett internationellt nätverk.  VaLa Awards är ett led i den internationella tendensen att belöna god medelanskaffning. De som mottar utnämningarna deltar också i Global Awards 2012, vars vinnare offentliggörs den 17 oktokber i samband med evenemanget International Fundraising Congress i Holland, där närmare tusen medelanskaffare från 60 länder deltar.