Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna har sjungits i 40 år

De vackraste julsångerna har bevarat sin ursprungliga form genom åren - församlingarna ordnar fortfarande allsångstillfällen med de häften som Finska Missionssällskapet postar.
De vackraste julsångerna har bevarat sin ursprungliga form genom åren - församlingarna ordnar fortfarande allsångstillfällen med de häften som Finska Missionssällskapet postar.

Den allsångsidé som Finska Missionssällskapet presenterade år 1973 för tredje söndagen i advent har utvecklats till en omtyckt tradition. Idag är De vackraste julsångerna en naturlig del av finländarnas julfirande. Sångerna sjungs av nästan en miljon finländare varje år.

Gunvor Helander, som på den tiden var organist i Åbo svenska församling, var med och startade traditionen på svenska i samarbete med Finska Missionssällskapet. År 1973 deltog 140 församlingar i de nya julstångsstunderna.

Flera tusen sångstunder

Nuförtiden arrangerar så gott som varje församling minst ett allsångsevenemang med De vackraste julsångerna. De största församlingarna ordnar tiotals evenemang mellan advent och trettondagen.

Förra året ljöd De vackraste julsångerna vid åtminstone 2700 evenemang. Dessutom samlas finländare utomlands för att sjunga De vackraste julsångerna – den här julen i 18 länder.

De vackraste julsångerna gör gott

De vackraste julsångerna ger julstämning och avkoppling mitt i alla vardagsbestyr. Vid sångstunderna uppbärs en kollekt för sällskapets utrikesarbete. I år går pengarna till att stöda barnens läskunnighet i Asien. Förra året uppgick intäkterna från kollekterna och julinsamlingen till mer än en miljon euro.

Tjockare sånghäfte

Jubileumsåret till ära har Finska Missionssällskapet gett ut ett tjockare sånghäfte. I det svenskspråkiga häftet ingår 29 sånger. Det svenskspråkiga sånghäftet har tryckts i 52 000 exemplar. Sällskapet har totalt postat omkring 770 000 sånghäften till församlingarna runtom i Finland.

Årets svenskspråkiga sånger har valts ut av Maria Westerling, Finska Missionssällskapets missionär i Nepal, Jan Hellberg, stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik vid domkapitlet i Borgå stift, samt kantor Peter Hilli från Petrus församling.  I årets sånghäfte har barnens önskemål tagits i beaktande och sångerna 9-15 kallas i år ”Barnens vackraste julsånger”.

Förutom de finsk- och svenskspråkiga versionerna ger sällskapet för första gången ut ett sånghäfte på samiska, som kommer till användning flera år framöver.

Ny notbok har utkommit

Finska Missionssällskapet och förlaget F-Kustannus har tillsammans gett ut en notbok för De vackraste julsångerna. Boken innehåller över 70 sånger från den uppskattade allsångsrepertoaren, varav 33 sånger är svenskspråkiga. Omtyckta julklassiker varvas med några nya sångpärlor. Boken kan beställas från Finska Missionssällskapets basar.

Karttjänsten igång

Just nu kan församlingarna pricka in sina sångstunder på webbtjänsten för De vackraste julsångerna. Syftet med webbtjänsten är att göra det lättare för allmänheten att hitta julens allsångtillfällen på olika orter i Finland. På webbsidan går det också att beställa material och läsa om julinsamlingen.

Jubileumskonserter

Den 14 december blir det dags för en jubileumskonsert i Hartwallarenan klockan 19.30. Flera finländska toppartister uppträder tillsammans vid konserten. En megakör med 2 000 personer och en jubileumsorkester framför De vackraste julsångerna.

På annandag jul sänds De vackraste julsångerna från Vasa Trefaldighetskyrka i Yle Fem. TV-sändningen spelas in den 30 november och sångtillfället är öppet för alla. Evenemanget kommer också att sändas som radiogudstjänst den fjärde advent, 23 december klockan 13 i Radio Vega.

Sjung i spåran

I år kan man sjunga De vackraste julsångerna mitt i lokaltrafiken. Den 5-21 december cirkulerar kulturspårvagnen med julsångstema i Helsingfors. Resenärerna kan sjunga tillsammans med Helsingfors kyrkliga samfällighet och Julradion.

De vackraste julsångerna utsågs det här året till årets medelskaffningsinsats av Ansvarsfullt donerande rf.

Mera information finns på webbsidan, där man också man rösta på sin favoritsång och beställa julkort till förmån för julinsamlingen, www.devackrastejulsangerna.fi

 

 

 

Sekreterare för musikverksamheten
Sekreterare för musikverksamheten
Päivi Mattila visar upp det första finskspråkiga sånghäftet från 1973
Päivi Mattila visar upp det första finskspråkiga sånghäftet från 1973