Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna: insamlingsresultatet fördubblades

Förra året kunde finländarna åter samlas för att sjunga De vackraste julsångerna runtom i landet. Donationerna till insamlingen för världens utsatta barn uppgick till 870 000 euro.

De vackraste julsångerna fyllde Gamla kyrkan i Helsingfors några dagar före julafton. Foto: Joanna Lindén-Montes

“Traditionen med De vackraste julsångerna är stark och det stora antalet besökare visar att finländarna har återfunnit glädjen att sjunga tillsammans efter coronan. Församlingarna ser hjälpbehovet och medel har samlats in både genom kollekter och med MobilePay samt sms. Alla dessa sätt att donera har tagits emot väl, säger Karoliina Nivari, direktör för församlingskontakter och medelanskaffning vid Finska Missionssällskapet.

Jubileumsåret och det ökade antalet allsångevenemang då coronasituationen lättat syns i insamlingsresultatet, 870 000 euro. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan. Merparten av resultatet består av kollekter som församlingarna samlat in vid allsångsstunderna, men andelen bidrag från privata givare har ökat stadigt de senaste åren. Även om insamlingsresultatet nästan fördubblades jämfört med föregående år, har intäkter ännu inte återgått till tiden före corona.

“Det är ett nöje att notera att även om många finländare var oroliga för sin egen ekonomi på grund av inflationen och de stigande elkostnaderna, ville de ändå minnas och hjälpa de mest utsatta barnen i världen på detta sätt. De vill säkra deras skolgång, ge rent vatten, mat och stöd mitt i kriser. Det var också fantastiskt att folk efter coronaåren hittade tillbaka till kyrkorna för att sjunga och att De vackraste julsångerna fortfarande är en meningsfull och viktig händelse för människor, säger Hanna Kalanne, chef för medelanskaffning.

Jubileumsåret förde med sig ljus och hopp

De vackraste julsångernas sjöngs för femtionde gången år 2022. Jubileumsåret firades redan på hösten då en reflex med symbolerna tro, hopp och kärlek lanserades. Den första satsen sålde snabbt slut. Sammanlagt såldes tusentals reflex.

“Designreflexens popularitet överraskade oss. Försäljningen av reflexerna fortsätter igen nästa höst, för att lysa upp i mörkret och förmedla hopp till världens barn.”

Jubileumsåret till ära utkom också ett nytt julsångshäfte med De vackraste julsångerna på de samiska språken.

Jubileumsåret kulminerade med en festkonsert som visades på Yle TV1, där ett antal finländska toppartister uppträdde. Konserten visades sammanlagt 860 000 gånger på TV1 och Yle Arenan.

”Jag vill varmt tacka alla församlingsanställda och frivilliga som anordnat allsångsevenemang i församlingarna. Det blir allt mera så att traditionen med andliga julsånger förs vidare från en generation till nästa tack vare församlingarnas insatser med De vackraste julsångerna. Det är viktigt att vi fortsätter att erbjuda denna möjlighet till alla åldersgrupper, säger Kalanne.

Finska Missionssällskapet stöder de mest utsatta barnen i mer än tjugo länder tack vare intäkterna från De vackraste julsångerna. Medlen används bland annat till att förbättra barns och mödrars hälsa, hjälpa familjer att få bättre näring och rent vatten samt utveckla försörjningsmöjligheter. Finska Missionssällskapet stöder också utbildning för barn med funktionsnedsättning och barn från olika minoriteter, samt kämpar för deras rättigheter i samhället. Republikens president Sauli Niinistö var beskyddare för insamlingen 2022.