Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna ljuder för u-ländernas mammor

President Tarja Halonen är De vackraste julsångernas beskyddare 2014. Foto: Joanna Lindén-Montes
President Tarja Halonen är De vackraste julsångernas beskyddare 2014. Foto: Joanna Lindén-Montes

I advent börjar De vackraste julsångerna sjungas i hela Finland. Kollektmedlen som samlas in vid allsångsstunderna stöder i år mammor i olika utvecklingsländer genom Finska Missionssällskapets julinsamling.

President Tarja Halonen är beskyddare för De vackraste julsångerna 2014. Hon säger att Finska Missionssällskapet gör ett viktigt arbete för att förbättra kvinnornas situation på många håll i världen.

“Utvecklingsländernas kvinnor tyngs av ett dubbelt ok. Kvinnorna arbetar väldigt mycket och producerar över 70 procent av maten i u-länderna. Förutom att de är mödrar, tar de också hand om hela sitt lokalsamhälle. Det är ytterst viktigt att deras ställning förbättras”, säger president Tarja Halonen.

President Halonen säger att hon hoppas att folk vill glädja sina medmänniskor både nära och fjärran den här julen. “Det ena utesluter inte det andra”, säger hon.

President Halonen har under sin karriär visat engagemang för kvinnornas ställning både i Finland och utomlands, och arbetat för att förbättra deras situation. Efter sin presidentperiod har hon varit aktiv inom FN och olika internationella organisationer.

Insamlingen växer

Julinsamlingen hjälper u-ländernas mammor på många sätt: bland annat genom utbildning, yrkeskunskap och hälsovård.

En utbildad mamma skickar sina egna barn till skolan. En mamma som får en inkomst och som får vara med och bestämma i familjen, gifter inte bort sin dotter för tidigt. En mamma som fått hjälp vid sin svåra förlossning eller som kunnat undvika att överföra hiv-smitta till sitt barn, skyddar sina barn då de växer upp.

År 2013 samlade Finska Missionssällskapet in 985 000 euro via julinsamlingen och de kollekter som gavs i samband med De vackraste julsångerna. Det här innebar en ökning på 40 000 euro jämfört med år 2012. Förra året hjälpte insamlingen funktionshindrade barn i u-länderna.

Årets svenska sånger valda på Åland

Finska Missionssällskapet har i år tryckt 785 000 sånghäften, varav 50 000 häften är svenskspråkiga.

Det svenskspråkiga julsångshäftet innehåller 23 sånger, både gamla älskade sånger och nyare inslag. Musikledare och ungdomsledare Anders Laine i Mariehamns församling och predikobiträde Ewert Gustafsson i Brändö-Kumlinge församling på Åland, har valt årets sånger tillsammans med Ingrid Björkskog på Finska Missionssällskapet.

Sång nummer sju ”Ljusen i advent” är en nykomling i häftet. Julsången är skriven 2011 av Erika Ståhlman, som är född och uppvuxen på Åland.

Virtuell karttjänst visar var du kan sjunga

På webbtjänsten för De vackraste julsångerna www.devackrastejulsangerna.fi finns en karta där församlingarna kan pricka in sina egna sångtillfällen. Karttjänsten ger en överskådlig bild över var och när man kan sjunga De vackraste julsångerna nära det egna hemmet.

På webbsidan finns mera information om sångerna. Man kan också rösta på sin favoritjulsång på nätet och samtidigt delta i en utlottning av en notbok för De vackraste julsångerna. Förra årets favoritsång blev ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt”.

Delta i julinsamlingen

Finska Missionssällskapets julinsamling stöder mammor u-länderna. Det finns många sätt att delta.

Kollekt: Delta i kollekten som bärs upp vid församlingarnas allsångsevenemang med De vackraste julsångerna.

Inbetalning: Det går också att göra en inbetalning till följande kontonummer: FI38 8000 1400 1611 30, (BIC: DABAFIHH), märk gåvan JULEN14.

Ge en gåva på nätet