Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna ljuder för världens barn – Jenni Haukio är julinsamlingens beskyddare

"Jag har verkligen fått nytt hopp tack vare stödet vi fått." Så säger den ensamstående mamman till Habtamu, som är gravt funktionshindrad. Funktionshindrades ställning är svag i Etiopien, där Missionssällskapet hjälper funktionshindrade barn få rehabilitering. Familjerna får också hjälp med att förbättra sin sysselsättning. Foto: Päivi Anttila

Från första advent till trettondagen sjungs De vackraste julsångerna än en gång i våra kyrkor. Det är den 46:e gången som julinsamlingen ordnas och i år går intäkterna till barn i utvecklingsländer. Fru Jenni Haukio fungerar som insamlingens beskyddare.

– Sången Varpunen jouluaamuna (Sparven på julmorgonen) som ifjol framröstades som den vackraste finska julsången, beskriver det djupaste budskapet om vårt gemensamma ansvar med orden när du bjöd ditt bröd åt den fattige, bjöd du det åt din egen bror. Vi är alla varandras systrar och bröder såväl här hemma som internationellt. Världens barn är våra egna. När vi hjälper ett barn hjälper vi samtidigt ett helt samhälle. Just detta handlar julens budskap om – att älska och att bli älskad och att ingen lämnas ensam, säger Jenni Haukio.

Med insamlade medel stöder Finska Missionssällskapet också funktionshindrade barns skolgång och hälsovård samt arbete som motverkar familjevåld och barnarbete. Hjälpen når barn i 15 olika utvecklingsländer som till exempel Bolivia, Etiopien och Nepal.

800 000 sånghäften

Samarbetet mellan Finska Missionssällskapet och församlingarna fyller kyrkorna runtom i Finland år efter år. Uppskattningsvis en miljon finländare samlas på tusentals olika ställen för att sjunga de mest älskade julsångerna. Den populäraste sångdagen är den tredje advent. Innan traditionen med De vackraste julsångerna inleddes var det här en av kyrkoårets tystaste helger.

De vackraste julsångerna sjungs inte bara i kyrkor utan även i köpcentrum och på olika samlingsplatser, till exempel barer. Också i år har sånghäftena sänts till cirka 20 andra länder för att utlandsfinländare ska kunna sjunga dem på olika håll i världen.

Missionssällskapet har tryckt upp 800 000 sånghäften för församlingarna att använda. På svenska har det tryckts 50 000 exemplar. I häftena finns förutom de mest älskade sångerna även några nya sånger som bidrar till julstämningen. En nykomling i det svenskspråkiga häftet är ”Julens klockor” skriven av Christian Engquist.

Julsånger på nätet

Vem som helst kan gå in på De vackraste julsångernas hemsida och rösta på sin favorit och påverka nästa års sånghäfte. Fjolåret toppades än en gång av Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt som fick 122 röster, hela 35 procent av de totalt 343 rösterna. På andra plats kom Stilla natt, heliga natt med 40 röster. Trea blev Härlig är jorden med 34 röster och på fjärde plats Nu tändas tusen juleljus med 26 röster.

Delta i julinsamlingen

Inbetalningar till julinsamlingen går i år även att göras med textmeddelande eller i år för första gången med MobilePay. Instruktioner hittas på sånghäftets baksida och på www.devackrastejulsangerna.fi. Ifjol samlade De vackraste julsångerna in 977 000 euro som användes till förmån för utsatta unga i utvecklingsländer.

Läs Jenni Haukios julhälsning i sin helhet på www.devackrastejulsangerna.fi

De vackraste julsångerna fyller kyrkorna runtom i landet mellan första advent och trettondagen. Här är pärmen till årets sånghäfte.