Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

De vackraste julsångerna samlade nästan en halv miljon euro – En gammal favorit vann omröstningen

”Vi är glada och tacksamma för att församlingarna hade bättre möjligheter att ordna allsångstillfällen jämfört med året innan. Självklart påverkade de pågående restriktionerna och människors allmänna försiktighet deltagarantalet, men lyckligtvis ordnades även många streamade evenemang”, Hanna Kalanne, chef för medelanskaffning vid Finska Missionssällskapet.

Med intäkterna från De vackraste julsångerna stöder Finska Missionssällskapet utsatta barn i över 20 länder. Under coronapandemin är hjälpbehovet större än någonsin.

De vackraste julsångerna sjöngs för andra gången i skuggan av coronan. Intäkterna från insamlingen var ungefär lika stora som året innan, 443 000 euro. Största delen av kampanjens resultat består traditionellt av kollekt från församlingarnas allsångsevenemang.

”Tack till alla som gett en gåva och till de församlingsanställda och frivilliga som varit med om att ordna evenemangen. Med de insamlade medlen kan vi igen hjälpa åtskilliga utsatta barn runt om i världen.”

Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt kom etta

På webbsidan De vackraste julsångerna kunde man som vanligt rösta på sin julsångsfavorit. Nästan 12 000 personer, varav 1200 svenskspråkiga, deltog i röstningen.

Den vackraste julsången år 2021 blev Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt av Jean Sibelius och Zacharias Topelius. Himlen i min famn, av Carola Häggkvist och Erik Hillestad kom på andra plats. Trea i topp var Härlig är jorden som är en schlesisk folkvisa, med svensk text av Cecilia Bååth-Holmberg.

Jämfört med i föregående år hade ettan och tvåan bytt plats. Trean från 2020 Stilla natt, heliga natt hittas nu på fjärde plats.

I år firar vi stort

I år firar vi De vackraste julsångerna för 50:e gången och tanken är att fira stort.

De vackraste julsångerna har ordnats sedan 1973. Evenemanget kom till då kantorerna ville utveckla en tillställning för tredje advent, som var en lugn söndag i kyrkorna. Tanken var att arrangera ett evenemang, i samarbete med Finska Missionssällskapet, där man också kunde samla in kollekt för missionen. De vackraste julsångerna har under årens lopp vuxit till Finlands största musikevenemang, och tredje advent är inte längre en lugn söndag i kyrkorna.

devackrastejulsångerna.fi