Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Demonstranter attackerar kristna skolor i Pakistan

Flera tusen demonstranter, som var uppretade på grund av bilderna som publicerats om profeten Mohammed, attackerade den Pakistanska kyrkans universitet Edwardes College i Peshawar i norra Pakistan. Demonstranterna slog sönder fönster och åstadkom skador i de klassiska gamla universitetsbyggnaderna, berättar Finska Missionssällskapets missionär, fysioterapeuten Jenni Hauhia, som bor på universitetets område.

Demonstrationer mot kristna skolor och institutioner har fortsatt under en veckas tid också mot andra kyrkans skolor, som är byggda av Finska Missionssällskapet med biståndsmedel från Finlands utrikesministerium. Skolornas elever är både pakistanska muslimer och kristna.

I staden Mardan attackerade studenterna den kristna skolans bus och brukade våld på eleverna. En elev skadades i sammandrabbningen, berättar ekonom Nadim Gill från Peshawar sifts byrå. I staden Bannu kastade man en uppskuren bibel in i en kyrka, som var under konstruktion och demonstranterna slog sönder fönster i Pennell läroverk, kastade sten och förstörde blomkrukor. Kyrkans skolor är stängda resten av veckan på grund av oroligheterna. FMS och lokala kolleger har bett Jenni Haunia hålla sig inomhus så länge oroligheterna varar.

Aggressionerna mot väst kulminerar ofta i våld, som riktas mot den lokala kristna befolkningen