Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Designa sockor som ger hopp – delta i vår tävling!

Tycker du om att sticka? Har du en bra idé till ett nytt sockmönster? Missionssällskapet lanserar nu en tävling för att efterlysa nyskapade stickmönster.

”Genom Missionssällskapets historia är det många som stött vårt arbete just genom stickning. Stickning är ett hantverk som igen intresserar många – både yngre och äldre, och det finns mycket kreativ skaparglädje kring stickning i vårt land”, säger koordinator Charlotte Steffansson-Myrskog, som varit med om att ta initiativ till tävlingen.

Charlotte Steffansson-Myrskog. Foto: Joanna Lindén-Montes

Varför ordnas tävlingen?

”Vi vill ge deltagarna chansen att vara med och arbeta för en bättre värld genom att använda sin kreativitet”, säger Charlotte.

Hur går det till?

“Du kan skapa ett nytt mönster antingen ensam eller i grupp. Du behöver inte skriva ner stickmönstret själv, det räcker med att du skickar ett foto på sockan så hjälper vi att ta fram mönstret”, förklarar Charlotte.

Hur används det vinnande mönstret?

“De vinnande sockmönstren delas ut till församlingar och andra intresserade för att stickas och säljas till förmån för Missionssällskapets arbete. Det är en bra idé att sticka per beställning. När stickaren tar emot önskemål om både storlek och färgval kommer alla sockor säkert till användning”, tipsar Charlotte.

Kreativ skaparglädje som gör gott

Författaren Karin Erlandsson, bosatt i Mariehamn, ingår i juryn som väljer de vinnande bidragen.

“Min mamma har alltid stickat, min mormor sydde lapptäcken, min farmor virkade. Att vara vuxen har alltid för mig inneburit att man har något för händer”.

Karin har stickat sedan tidig tonår.

“Jag stickade min första tröja då jag var fjorton år, ensam och utan hjälp, jag ville överraska mamma. Det blev som en inkarnationsrit. Då blev jag också vuxen”.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad att vara med i juryn?

“Fantastiskt! Stickande människor är så otroligt kreativa och lösningsorienterade, det här kan sluta hur som helst”.

Författare Karin Erlandsson ingår i stickjuryn. ”Världen skulle bli en bättre plats om alla hade hemstickade sockor. Randiga, rutiga och blommiga, värmande och fulla med omtanke. Man är snällare om man har varma fötter”, skriver hon. Foto: privat

Tre tävlingskategorier – välkommen med

Du kan delta i tävlingen med ett enskilt bidrag eller ett gruppbidrag, till exempel från en av församlingens grupper. Det är möjligt att delta i en av tre olika kategorier. Den första kategorin är en allmän tävling där alla får delta. Den andra kategorin riktar sig till unga och unga vuxna som är 30 år och yngre. Det ordnas också en rittävling för barn som är 12 år eller yngre.

Vinnarna utses av en jury bestående av missions- och stickexperter. Vinnarna i de två första kategorierna får varsitt presentkort till garnbutiken Lankamaailma värt 50 euro, och vinnaren i barnens kategori får ett motsvarande pris.

Tävlingen pågår till och med 31.1.2024.

Till tävlingssidan