Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

EAA:s nya matkampanj tar tag i grundorsakerna till hungersnöden

Det ekumeniska nätverket Ecumenical Advocacy Alliance (EAA) offentliggjorde onsdagen 13.5 en fyraårig kampanj för att påverka grundorsakerna till det globala matproblemet. Finska Missionssällskapets biståndschef Maria Immonen var en av talarna vid presskonferensen när kampanjen öppnades i Genève. Hon hör till direktionen för EAA.

Kampanjens första åtgärd var ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, som även undertecknats av missionsdirektor Seppo Rissanen och direktören för utrikesarbetet Rolf Steffansson. Brevet kan läsas på EEA:s webbplats.

Världen producerar tillräckligt med mat åt alla

”Kyrkorna har alltid hjälpt människor som svälter, men nu vill vi också bekämpa de strukturella orsakerna till hungersnöden”, säger ordförande för EAA:s matstrategigrupp, pastor Malcolm Damon från Sydafrika. ”Enbart ekonomi- och miljökriserna leder till allt större hungersproblem och därför måste vi aktivare än förut ta itu med de system och förfaranden som är problemets kärna.”

På EAA:s kampanjaffisch konstateras att nästan en miljard människor lider av kronisk svält i världen även om det produceras tillräckligt med mat åt alla. Produktionen och distributionen av mat tillgodoser inte allas rätt till tillräcklig föda. EAA är ett ekumeniskt nätverk för över 50 kyrkor och kristna organisationer som bedriver samhällspåverkan i anslutning till aids och matsäkerhet såväl lokalt som internationellt.

Finska Missionssällskapet har varit medlem i EAA sedan år 2007.