Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Elfenbenshjärtat – blivande missionär Anna Tikum återupptäckte Tanzania

Anna Tikum bodde under sina första fem år i Tanzania. Barndomens upplevelser, anpassningen till Finland samt återseendena med barndomslandet har resulterat i den nyutgivna boken Elfenbenshjärtat. Den första januari 2011 åker Anna till Senegal för att arbeta som missionär tillsammans med sin man Bertrand, ursprungligen från Kamerun.

Anna Tikum, utbildad religionslärare och diakon, kommer att arbeta som fadderkontaktperson och informatör i Senegal. Bertrand kommer att fungera som ekonomisk rådgivare för Senegals lutherska kyrka.
Anna har alltid känt sig hemma på den afrikanska kontinenten. Just nu studerar hon franska inför utresan till Senegal.
– Vi hoppas att vi kan vara till nytta och glädje bland de människor som vi kommer att arbeta och leva tillsammans med, säger Anna Tikum.

Anna återfann sitt Afrika

Elfenbenshjärtat är en bok som berör. Läsaren följer med på en fascinerade Afrikaresa när författaren, som hon själv beskriver det, ”förvandlar förlust till rikedom”. Anna lär känna barnet inom sig, barnet som tumlar runt i Tanzanias röda jord bland Afrikas former och färger.

Resan från barndomens glansbildsvärld till den vuxna individens insikt om vardagslivets realiteter i Tanzania banar väg för en ny grundtrygghet och hemkänsla. Boken kan fungera som ett bollplank för personer som har vistats utomlands längre tider och bearbetar avsked och miljöombyten.

Så här skriver Anna Tikum om sitt älskade Afrika och ett av sina många avsked i Elfenbenshjärtat:

”När jag hade vinkat en sista gång och sedan inte såg honom mer började jag storgråta. Urassa var upptagen med att köra nerför berget längs den gropiga vägen, så han märkte säkert ingenting. Efter gråten var det rent inuti mig och omkring oss doftade det gott. Meru är ett berg som doftar gott”.

Elfenbenshjärtat, Fontana Media 2010

Tikum i Radio Vega Åboland: Lyssna vad Anna har att säga om sin debutbok

Mera om paret Tikums uppdrag och äventyr i nästa nummer av tidningen Mission.

Text och foto: Joanna Lindén