Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

En glädjens dag i Venezuela – barnen vid skyddshemmet Casa Hogar döptes

Dopdag i Valencia. Pastor Gerardo Hands (i mitten) har varit ansvarig för Casa Hogars verksamhet sedan 2007. Hans fru
Dopdag i Valencia. Pastor Gerardo Hands (i mitten) har varit ansvarig för Casa Hogars verksamhet sedan 2007. Hans fru

På pingstdagen den 8 juni döptes de tolv barn och unga som bor vid den lutherska kyrkans skyddshem för pojkar i Valencia, Casa Hogar.

– Största delen av barnen som döptes har bott på barnhemmet cirka fem-sex år. Vi tackar Gud för de tolv barnen och ungdomarna. De har tillsammans förberetts på dopet och bekräftade på söndagen sin tro på Jesus Kristus, säger Gerardo Hands Colmenares, som är pastor i den lutherska församlingen i Valencia och samtidigt ordförande för stiftelsen som driver skyddshemmet.

Hands Colmenares säger att de tolv barnen och ungdomarna som bor vid Casa Hogar behöver allt stöd de kan få.

– De här barnen är övergivna av sina föräldrar och utsatta. Men på Casa Hogar får pojkarna uppleva att de är älskade trots att de förlorat sina mammor och pappor. Jag baserade textläsningen vid dopet på psalm 27, som lyder: ’Om min far och min mor överger mig skall Herren ta sig an mig’. En annan text som jag läste var psalm 32:8: ’Jag vill ge dig insikt och lära dig den väg du skall gå, jag vill ge dig råd, min blick skall följa dig’, berättar han.

En trygg och mångsidig vardag

Barnen och ungdomarna har en mångsidig vardag vid skyddshemmet. Målet är att de ska fullfölja sin skolgång och utvecklas till trygga individer. Största delen av de nu vuxna pojkarna som tidigare bott på Casa Hogar har klarat av att skaffa sig ett yrke och arbete.

– De lär sig sporter och får syssla med sång och musik. Pojkarna tas om hand av ett par fosterföräldrar, Janeth och Orlando Pérez, som bor vid skyddshemmet tillsammans med sina egna barn, säger Hands Colmenares.

Casa Hogar grundades år 1993 i staden Valencia på grund av det ökade antalet föräldralösa pojkar som bodde på gatan. Hemmet ägs av en stiftelse och stöds av den lokala lutherska församlingen, som har omkring 120 aktiva medlemmar.

– Pojkarna deltar i nästa alla aktiviteter i församlingen, också i söndagsmässan.

Församlings- och fadderarbete som gör skillnad

Flera av Finska Missionssällskapets anställda har tidigare arbetat på skyddshemmet Casa Hogar. Nu får verksamheten vid hemmet stöd via sällskapets fadderprogram.

Venezuelas evangelisk-lutherska kyrka föddes år 1985 som en självständig, mångspråkig kyrka. Många församlingsmedlemmar kommer från små etniska grupper och har invandrarbakgrund. Kyrkan har idag 10 församlingar på 6 orter. Kyrkan har 8 präster, varav en del arbetar deltid. Kyrkan har cirka tvåtusen medlemmar.

Finska Missionssällskapet har verkat i Venezuela sedan år 1990. Förutom fadderbarnsverksamheten stöder sällskapet församlings- och fadderarbete i Barquisimeto, Maracaibo, Valencia och Barinas samt tvåspråkighets- och kulturarbete och förebyggande hälsovård bland wayoo-folket vid Martin Lutero-centret i Maracaibo.

fadderkoordinatorn Elizabeth Hands (till vänster)
fadderkoordinatorn Elizabeth Hands (till vänster)
arbetar som frivillig vid hemmet. Längst till höger står Janeth Pérez
arbetar som frivillig vid hemmet. Längst till höger står Janeth Pérez