Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

En miljon finländare sjunger “De vackraste julsångerna”

“De vackraste julsångerna” ljuder både i kyrkor och mobiltelefoner. Evenemangen ökar i popularitet för varje år som går: ca en miljon deltar i allsångstillfällena. De första evenemangen arrangeras i adventstid, de sista på trettondagen. I julruschen har människor behov av att bli stilla inför julens budskap.

Då Finska Missionssällskapet lanserade evenemangen i början av 1970-talet, gav ut ett sånghäfte och knöt sångstunderna till missionsarbetet, kom 140 församlingar genast med. Dir.mus. Gunvor Helander var den som introducerade traditionen i de svenska församlingarna.

Julsångstävlingens segrare lanseras i FMS julsångshäfte

Årets julsångshäfte innehåller 22 sånger. Stjärnan, komponerad av Frej Högdahl till text av Lena Frilund, vann FMS julsångstävling 2005. Den andra nya sången, Du Betlehem, komponerad av Anna Olsonen till text av Maj-Britt Palmgren, fick hedersomnämnande i tävlingen. Maria Westerling och Päivi Granström har valt årets sånger.

Finska Missionssällskapet har låtit trycka 700 000 finskspråkiga och 55 000 svenskspråkiga sånghäften. Häftena har också beställts till finländska kolonier på olika håll i världen, till sjömanskyrkor, ambassader och finländska företag. Sånghäftena, som är gratis, används under jultiden i ca fyrtio länder. Intäkterna från kollekten under sångtillfället går till Finska Missionssällskapets julinsamling: de lutherska kyrkornas arbete bland barn och ungdom i Colombia och Venezuela.

Julsång som ringsignal

Sångerna hörs inte bara i kyrkor och hem, utan också i bussar, spårvagnar, butiker och på caféer, överallt där gamla och unga talar i telefon. Man kan nämligen beställa sju av häftets julsånger som ringsignal till mobiltelefonen och samtidigt stöda missionsarbetet med en euro. Över 11 000 personer beställde en julsång som ringsignal i fjol.