Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

En modern kyrka med finländskt stöd – tacksägelsefest i Dessie

Kyrkobygget i Dessie har drabbats av många fördröjningar. Men resultatet är väl värt att fira. Tacksägelsefesten firades under ett nytt tak. Foto: Sari Lehtelä
Kyrkobygget i Dessie har drabbats av många fördröjningar. Men resultatet är väl värt att fira. Tacksägelsefesten firades under ett nytt tak. Foto: Sari Lehtelä

Etiopiens Mekane-Yesus kyrka har fått en ny modern kyrkobyggnad med stöd av Finland i staden Dessie. En tacksägelsefest ordnades i Dessie den 25 maj. Omkring 700 personer firade hela dagen lång. Under tacksägelsefesten föll en del regn mot plåttaket i takt med deltagarnas lovsång.

– Vi tackar byggnadsarbetarena, talkojobbarna, staden, Helsingfors kyrkliga samfällighet och Finska Missionssällskapet. Och över allt annat tackar vi Gud, som har hjälpt oss komma så här långt och som säkert hjälper oss få kyrkan helt färdig, säger Mulugeta Melaku som leder Dessie synod.

Ett par hundra talkoarbetare arbetade hårt de sista veckorna före tacksägelsefesten för att få kyrksalen i skick. Takplåtarna kom på plats en vecka före festen. Kyrkbygget har försenats och den planerade invigningsfesten blev istället en tacksägelsefest över att man kommit så här långt i arbetet.

I festligheterna deltog en grupp på sex personer från Helsingfors kyrkliga samfällighet, både förtroendevalda och anställda. Samfälligheten har gett kyrkan ett betydande understöd sedan 2007. I festen deltog också Finska Missionssällskapets missionärer i Etiopien samt koordinator för det kyrkliga arbetet, Päivi Anttila, från Finska Missionssällskapet i Finland. Med var också Tomas Ray, stiftssekreterare för mission och internationellt arbete.

Byggnadsprojektet har haft flera motgångar sedan starten 2006. Till att börja med orsakade häftiga skyfall ett jordskred före man hann gjuta grunden på baksidan av kyrkan. För att undvika framtida problem med jordskrev byggdes en stödjande mur på backen nära kyrkan. Under de första byggnadsåren hade kyrkan problem med brist på finansiering. Senare förorsakade prishöjningar och myndigheternas krav på att bygga affärslokaler i anslutning till kyrkan svårigheter. Men nu gläder sig församlingen över de kommande hyresinkomsterna.

– Det är förbluffande hur stor tillit etiopierna har till bönens kraft och Guds godhet. Det viktigaste i vårt samarbete är inte pengar, utan enhet och vänskap, säger Pentti Miettinen, från Helsingfors samfällighet. Miettinen har besökt Dessie två gånger.

Den färdiga kyrkobyggnaden ska rymma alla församlingsmedlemmar i Dessie, 1500 personer. Dessie synod är med sina 7000 medlemmar den minsta i Mekane Yesus-kyrkan. Församlingen i staden Dessie grundades 1937.

Text Sari Lehtelä

Läs mera här (på finska)