Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Etiopien lider av svår torka: Finska Missionssällskapet ger 50 000 euro i katastrofhjälp

Torkan i Etiopien kan drabba upp till 15 miljoner människor. Foto: Sari Lehtelä 
Torkan i Etiopien kan drabba upp till 15 miljoner människor. Foto: Sari Lehtelä 

Etiopien lider av den värsta torkan på tre årtionden. Finska Missionssällskapets har beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till Etiopiens Mekane Yesus-kyrka. Pengarna når fram via ACT-alliansen. Nödhjälpen riktas främst till dem som är speciellt utsatta, så som undernärda barn, ammande mödrar och gravida kvinnor. 

Förutom mathjälp stöder kyrkorna dem som lider av torka genom att ge jordbruksstöd. Kyrkan delar ut utsäde och djurfoder till hushållen i de drabbade områdena. Länen Amhara, Afar och Oromia är med i ett sex månader långt projekt med fokus på att förbättra tillgången på rent vatten på landsbygden. Byborna får också hygienskolning.

Kyrkan driver sedan tidigare flera vatten- och bevattningsprojekt inom ramen för utvecklingssamarbetet. En del av katastrofmedlen styrs till detta arbete. 

Enligt Etiopiens regering är över 10 miljoner människor i behov av mathjälp. Orsaken till torkan är det starka El Niño-fenomenet. Förra årets regnperioder gav inte normalt nederbörd i landet och tillgången på mat minskade snabbt. På landsbygden har invånarnas situation försvårats av att boskap dött i snabb takt på grund av näringsbristen. Bristen på rent vatten försvagar hygienen och gör att smittor sprids snabbare. Man befarar att antalet människor som lider av näringsbrist kommer att stiga till 15 miljoner de inkommande månaderna.

96 procent av skördarna förstörda

Torkan är allvarlig och har drabbat ett stort område. I till exempel Kobo i norra Etiopien har 96 procent av skördarna förstörts, berättar programkoordinator Alemayehu Lemma vid Mekane Yesus-kyrkan i Dessie.

– Värst lider kvinnor och barn. Till kulturen hör att män äter först och barnen och kvinnorna får det som blir över, säger Lemma.

Hjälp behövs åtminstone fram till nästa skördeperiod, som börjar i oktober 2016. Vi är oroliga och vet inte hur länge torkan fortsätter och hur svår situationen blir för människorna. Vi behöver verkligen hjälp, säger Lemma.

Brist på olja, grönsaker och socker

Familjernas matförråd har minskat radikalt. De som inte har matförråd är i stort behov av mathjälp. Matpriserna har också stigit, och många har inte råd att köpa mat. I de områden som drabbats av torka har utbudet på livsmedel minskat radikalt: till exempel olja, grönsaker och socker går inte längre att få tag på – trots att dessa tidigare användes dagligen.

Städerna på landsbygden är beroende av jordbruket. Det är inte bara bönderna som lider av torkan, också transportbranschen är utan sysselsättning när jordbruksprodukterna minskat.

– Jag har också hört att många studenter som blivit tvungna att avbryta sina studier eftersom föräldrarna inte har råd att betala deras studier på grund av torkan.

Samordnade insatser

Lutherska världsförbundet, Menake Yesus-kyrkan samt Etiopiens ortodoxa kyrka samarbetar kring katastrofarbetet. Det gemensamma projektet koordineras av ACT-alliansen, kyrkornas internationella nätverk för humanitärt arbete och utvecklingssamarbete.

Finska Missionsällskapet har verkat i Etiopien sedan 1968 och har utsända experter som arbetar i landet.

Stöd Finska Missionssällskapets katastrofarbete

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Ring vår donationstelefon:

Ring 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155.  För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.

***

FN:s generalsekreterare: Etiopien lider av den värsta torkan på flera årtionden (Yle 31.1.2016)

Hungersnöd hotar Etiopien (Svenska Yle 23.11.2015)