Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Fasteinsamlingen: Fredens budskap i krigshärjade länder

Sally ja Natalie Saliba går i kyrkans skola där man inte gör skillnad på kristna och muslimer. Foto: Marjatta Kosonen
Sally ja Natalie Saliba går i kyrkans skola där man inte gör skillnad på kristna och muslimer. Foto: Marjatta Kosonen

Under fastan förbereder vi oss för påsken. Finska Missionssällskapets fasteinsamling stöder samarbetskyrkorna i Mellanöstern, Pakistan och Colombia – kyrkor som verkar mitt i områden drabbade av väpnade konflikter. Kyrkorna sprider fredens budskap och underlättar på många sätt livet för de människor vars vardag präglas av våld och oroligheter.

På fastlagssöndagen den 10.2 uppbärs också en kollekt för Finska Missionssällskapets arbete i krigsdrabbade länder.

Att jobba på andra sidan muren

Laila Khader arbetar vid Finska Missionssällskapets Shalhevetjah-center i Jerusalem. Varje dag färdas hon från Beit Jala på Västbanken för att ta sig till jobbet. Hon har jobbat på Shalhevetjah sedan år 2000, först som städerska och tvätterska och de två senaste åren som kock.

I ett land präglat av oroligheter och meningsskiljaktigheter behöver människor en lugn och säker plats att samlas på. Sällskapets Shalhevetjah-center i Jerusalem är ett sådant ställe.

Shalhevetjah-centret erbjuder en samlingsplats för en messiansk församling och sju andra församlingar med olika språktillhörighet, och ett stödcenter för thailändska gästarbetare. I verksamheten ingår familje- och diakoniarbete, läger och olika sorts evenemang. Centret är också en betydelsefull samlingsplats för barn och unga, såväl messianska judar som arabiska ungdomar.

Laila, som tillhör Betlehems församling, är lutheran i andra generation. Hennes far var blind och studerade i Jerusalems lutherska skola, vilket ledde till att han fann den lutherska kyrkan.

Lailas arbetsväg är bara sju kilometer lång, men hon är tvungen att gå hemifrån redan klockan fem på morgonen för att hinna till centret klockan sju. Först följer hon den branta vägen upp till Beit Jalas huvudled där hon tar en pickup-taxi till Betlehem och sedan vidare till gränsstationen mellan Betlehem och Jerusalem. Där visar hon upp sitt palestinska identitetsbevis och arbetstillstånd.

Efter att ha gift sig bodde Laila i London, men flyttade tillbaka till Västbanken efter mannens död år 1994. Hennes båda söner har emellertid återvänt till London i vuxen ålder eftersom det inte finns jobb för dem på Västbanken.

– Ensamheten överraskar ibland på kvällarna, men eftersom jag har mycket att göra både hemma och på jobbet så har jag klarat mig. Jag trivs bra på mitt jobb på Shalhevetjah, säger hon.

Konstkurs – nyckeln till ett självständigt liv

På Västbanken finns 19 flyktingläger med ett sammanlagt invånarantal på över 700 000. En av dessa flyktingar är Hind, en 30-årig palestinsk kvinna. Hon har bott i flyktinglägret Dheisheh i Betlehem i hela sitt liv, eftersom hennes föräldrar flyttade dit redan innan hon föddes. Av föräldrarnas hembyar återstår bara minnen.

Hind är muslim, men studerar keramikarbete på Dar al-Kaliman-institutet som är grundat av den lutherska kyrkan.  Målet med konstkursen är att hjälpa kvinnor att bygga upp sina liv och skaffa sig inkomster med hjälp av hantverkstillverkning.

– Jag jobbar i en damklädesaffär, men lönen räcker inte att leva på. Jag vill leva mitt eget liv och vara självständig, därför behöver jag ett till jobb vid sidan av försäljarjobbet. Nu bor jag tillsammans med min mamma och mina fyra syskon i en tvårumslägenhet. Min pappa dog för åtta år sedan.

Konstkursen har öppnat framtidens dörr på glänt för Hind. Som familjens nästäldsta barn har hon tidigare varit tvungen att hjälpa till och bekosta sina yngre syskons utbildning, men nu har hon under en tid kunnat behålla av sina inkomster. Hon pratar om att köpa egna arbetsredskap och tillverka keramikprodukter tillsammans med andra kvinnor. Men att öppna dörren helt är också skrämmande.

– Jag vågar inte föreställa mig min framtid som bättre än min nuvarande situation, säger hon.

Ändå får pratet om keramik henne att bli eld och lågor.

– Att arbeta med leran, planera formen och välja färger är en lång process som kräver koncentration, men jag njuter av den. Jag glömmer alla mina bekymmer. Jag vill planera och tillverka bruksföremål. Jag låter mig gärna influeras av gammal palestinsk keramik. Också naturen inspirerar mig.

Men var kan man se naturen i Dheisheh, ett trångbott flyktingläger med 13 000 invånare och dammiga trånga gator?

– I den närbelägna staden Beit Jalan finns en park där man kan andas fritt, och i stadens utkanter finns olivträd. Under regntiden växer det krysantemer och rödsippor på obebyggda tomter, berättar hon.

Utbildning ger unga hopp

Enäggstvillingarna Natalie och Sally Saliba (17) studerar vid Hoppets skola i Ramallah. Flickorna tar studentexamen om drygt ett halvår.

Hoppets skola är Jordaniens och det Heliga landets evangelisk-lutherska kyrkas skola, där kristna och muslimer studerar sida vid sida. På skolan går dryga 450 elever, varav en fjärdedel är kristna. Totalt studerar över 2000 elever i kyrkans fyra skolor, och fördelningen mellan representanterna för de båda trossamfunden är rätt jämn.

– Muslimer och kristna är här som systrar och bröder, speciellt i den lutherska skolan. Vi har lärt oss att leva tillsammans, berättar Sally och Natalie.

Hoppets skola är en av de skolor med högst standard som går att hitta på de palestinska områdena. Skolans mål är att uppfostra ungdomarna i tolerans, i att uppskatta sin egen kultur, och i fred och försoning. Ungefär 90 barn och unga kan gå i skolan tack vare stöd från finländska faddrar.

– Utbildning är vägen till en bättre framtid, säger flickornas pappa Samir.

Sally och Natalie är också med i skolans folkdansgrupp, som senaste sommar uppträdde i Finland. På söndagarna går flickorna på gudstjänst i Hoppets kyrka med sin familj.

– Vi är optimistiska när det gäller framtiden. Vi tänker stanna här i Palestina, för vi har ingen annanstans att ta vägen. Här finns vår familj och vår släkt, säger flickornas mamma Randa.

Hind och Leila Khader intervjuades av Pirkko Tuhkanen, Natalie och Sally Saliba av Marjatta Kosonen

Översättning: Manda Karlsson

Ge en gåva till Fasteinsamlingen

Ge en gåva via internetbanken

Ge en gåva via mobilen (1.2.2013-30.4.2013)

– För att ge 5 euro, skriv GÅVA5
– För att ge 10 euro, skriv GÅVA10
– Sänd meddelandet till numret 16155

Tjänsten fungerar med följande operatörer: TeliaSonera, Elisa, DNA, Saunalahti, Aina, GoMobile och TeleFinland.

Hind har hittat vägkost för ett nytt mer självständigt liv via en hantverkskurs som stöds av kyrkan. Foto: Mimmi Nietula
Hind har hittat vägkost för ett nytt mer självständigt liv via en hantverkskurs som stöds av kyrkan. Foto: Mimmi Nietula