Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Festglädje – sällskapets körer på samma scen i Tammerforshuset 6.6 kl. 20.30

Finska Missionssällskapets körer gör gemensam sak jubileumsåret till ära Musikverksamheten har långa anor och en stor roll i sällskapets verksamhet. Finska Missionssällskapets 150-årsjubileum till ära uppträder sällskapets alla fyra körer vid en gemensam konsert på missionsfesten i Tammerforshuset 6.6. I samband med konserten ges ut en skiva med samma namn som konserten, Juhlailo (Festglädje).

Sällskapets körer har fört in den afrikanska musiken i finländarnas medvetande. Även namnen på körerna – Safarikuoro, Furahakören och Amani – kommer från swahili. Jakaranda är åter ett afrikanskt träd som blommar i vackert violett.

Varje kör har sin profil. Den äldsta kören, som grundades 1967 (safari = resa), går i land med både storverk till orkesterackompanjemang och etnomusik från olika kontinenter. Furahakören (furaha = glädje) beskriver sig själv som en svenskspråkig ungdoms- och familjekör, som vill sprida evangeliets glädjebudskap och inspirera till missionsarbete. Största delen av den musik som Amani (= fred) från Uleåborg framför kommer från Tanzania, som gruppen har besökt flera gånger. De musikaliska rötterna i den yngsta sång- och instrumentalgruppen Jakaranda, som grundades 1985 av Pekka Simojoki, finns i södra Afrika. Numera hör även melodier från Asien och Latinamerika till repertoaren

Musiken förmedlar budskapet

Vid festkonserten kommer vi att höra sånger från körernas gemensamma skiva samt ur körernas egna repertoarer. Styckena på skivan har sammanställts enligt tanken att alla sånger ska kunna användas i olika delar av gudstjänsten. Sångerna är nya eller rätt så nya, både afrikanska och körernas egen produktion. Jari Levy, Pekka Simojoki och Markku Perttilä från bandet Exit har alla gjort varsin sång enkom för skivan.

”Sällskapet vill under jubileumsåret duka upp ett andligt ’bytesbord’ och betona delandet med systerkyrkorna. Denna tanke går igen på jubileumsskivan, som innehåller både finländsk musik och musik från samarbetskyrkorna. Även om sångerna på skivan passar vid alla slags evenemang i församlingen kan vi tack var dem också samlas till en stor, gemensam gudstjänst för att visa vår tacksamhet och glädje tillsammans”, konstaterar sällskapets musiksekreterare Päivi Granström.

Musikarbetet har varit en viktig del av Finska Missionssällskapets verksamhet alltsedan det grundades. Sällskapet har gett ut hundratals sång- och notböcker, musikaler och inspelningar, och det har haft egna musikgrupper i arbetet i Finland sedan 1970-talet. Med över 120 frivilliga sångare och musiker turnerade sällskapets musikgrupper också ifjol i Finland och ordnade drygt 130 konserter som nådde över 30 000 åhörare. Sällskapets mest kända musikevenemang De vackraste julsångerna ordnas i församlingarna och samlar årligen nästan en miljon finländare.

Biljetterna till konserten biljetter 5 €.