Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapet delar ut katastrofhjälp i nordvästra Tanzania: 10 000 människor får hjälp

Inget går till spilllo. Invånare i Meatu plockar upp sädeskorn som fallit ur säckarna. Foto: Mikko Pyhtilä
Inget går till spilllo. Invånare i Meatu plockar upp sädeskorn som fallit ur säckarna. Foto: Mikko Pyhtilä

En hjälpaktion har inletts i nordvästra Tanzania i området Meatu. Finska Missionssällskapet beviljade i slutet av februari 60 000 euro i nödhjälp för de som drabbats av torkan i området.

Finska Missionssällskapets samarbetspart, organisationen Tanganyika Christian Refugee Service (TCRS) uppger att människorna i områdena Kishapu, Maswa och Meatu lider av långvarig matbrist på grund av torkan.

Med Finska Missionssällskapets stöd kan TCRS dela ut majs till omkring 1 500 hushåll, det vill säga 10 000 människor, fram till nästa skördeperiod som börjar i april-maj.

Undernärda, barn, ammande och gravida kvinnor ges prioritet. Utöver detta får invånarna i området utbildning i jordbruk och matsäkerhet samt kunskap i hur man förebygger katastrofer.

TCRS driver utvecklingsprojekt i området. Projektens syfte är att hjälpa befolkningen att förbättra tillgången till livsmedel och anpassa sig till den pågående klimatförändringen.

Hagelskur förstörde skörden

Flera områden har drabbats av torka i norra Tanzania de senaste åren. Förra året förlorade många jordbrukare i regionen sin majsskörd. Också den nya odlingsperioden har varit utmanande. Det har varit långa mellanrum mellan regnperioderna. Nederbörden har varit knappa.

Den 22 februari drabbades området av ett kraftigt åskväder med hagelskurar som förvärrade situationen.

– Hagelkornen var stora, flera centimeter i diameter. Vi räknade att 104 hushåll, ungefär 1 000 familjer, förlorade sin skörd helt. Hagelkornen förstörde ungefär 400 hektar odlingar, berättar Elisabeth Manyenge, som arbetar i området.

De bönder som har lånat pengar för att utveckla sina odlingar står nu inför en svår situation, eftersom de kommer att få svårt att betala tillbaka sina skulder. Situationen har också lett till att matpriserna har stigit kraftigt.

De fattiga lider mest av klimatförändringen

Det instabila klimatet har lett till allt större osäkerhet kring tillgången på livsmedel de senaste åren.

– Vi kan inte lita på det som vi tidigare tog för givet. De traditionella såningsperioderna har flyttats fram två månader, säger länsprosten Godluck Mosha.

Människorna i området lider på grund av situationen.

– Det finns redan sju byar i området där hirsen har torkat på fälten. Vart man än far i området gråter människor av hunger. Jag har fått meddelanden från områden där människor är tvungna att äta blad och gräs, säger regionledaren Rosemary Kiringi i Meatu.

Mikko Pyhtilä, som har följt med matutdelningen i området, säger att det är viktigt med långsiktiga åtgärder som motverkar klimatförändringen.

– Vid sidan av mathjälpen måste vi också motverka klimatförändringen, om vi vill hjälpa de här människorna och många andra som bor i likande områden att stanna kvar i sina hemtrakter.

Mikko Pyhtilä, Mwanza

Stöd Finska Missionssällskapets katastrofarbete

Journalisten Shaban Allan från lokala StarTV intervjuar generalsekreteraren vid Victoriasjöns sydöstra stift
Journalisten Shaban Allan från lokala StarTV intervjuar generalsekreteraren vid Victoriasjöns sydöstra stift
pastor Daniel Mono och socialarbetaren Yohana Mwasomola. Foto: Mikko Pyhtilä
pastor Daniel Mono och socialarbetaren Yohana Mwasomola. Foto: Mikko Pyhtilä