Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapet donerar 50 000 euro till regionen Tigray i Etiopien

Oroligheterna har även lett till många internflyktingar i Tigray. I Tigrays huvudstad Mekelle har flyktingar placerats i skolorna. Bild EECMY-DASSC

Den politiska oenigheten, som pågår sedan länge mellan Etiopiens regering och lokalstyret i Tigray i norra delen av landet, bröt ut i väpnade sammandrabbningar den 4 november 2020. Till följd av striderna har tusentals människor flytt från sina hem, en del till grannlandet Sudan. Situationen är fortfarande orolig och behovet av humanitärt stöd är stort.

Att få hjälpen att nå fram är en utmaning. Förutom av oroligheter försvåras situationen av coronapandemin och de skador som gränshoppsvärmar orsakat odlingarna.

Kyrkornas internationella nätverk för bistånd ACT-alliansen och Lutherska världsförbundet genomför en hjälpinsats i Tigray i samarbete med Etiopiens Mekane Yesuskyrka och Etiopiens ortodoxa kyrka. Projektet planeras pågå i ett år. Missionssällskapets donation på 50 000 euro styrs till projektet via Mekane Yesuskyrkan, som är Missionssällskapets långvariga samarbetspart. Tillsammans har vi utfört även mycket katastrofarbete.

Syftet med projektet är att säkra tillgången på vatten och livsmedel och hjälpa speciellt hungrande barn och ammande mammor. För att förhindra spridningen av coronaviruset och förbättra hygienen bygger man även toaletter och handtvättstationer samt delar ut munskydd och handdesinfektionsmedel. I projektet ingår också psykosocialt stöd och fredsbyggande mellan olika grupper.

I Tigray finns behov för mathjälp och rent vatten. Hjälpen styrs speciellt till barn och väntande och ammande mammor. Mekane Yesuskyrkan är verksam på området. Bild EECMY-DASSC