Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapet ger 50 000 euro till de nödställda i Ukraina

Finska Missionssällskapet har idag beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till Lutherska världsförbundet för att stöda människor som flytt kriget i Ukraina och befinner sig i andra delar av Ukraina eller i dess grannländer.

Bild: Adobe Stock / denys_kuvaiev
Bild: Adobe Stock / denys_kuvaiev

Rysslands anfall i Ukraina har fördjupat den humanitära kris som pågick i landet redan före krigsutbrottet. Före attacken fanns det uppskattningsvis närmare tre miljoner människor i behov av humanitär hjälp. FN och andra internationella aktörer har varnat för en massiv humanitär kris i Ukraina och för en flyktingkris även i angränsande länder. Finska Missionssällskapet har idag beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till Lutherska världsförbundet för att stöda människor på flykt från kriget i Ukraina, som befinner sig i andra delar av Ukraina eller i dess grannländer.

Lutherska världsförbundet har startat ett upprop för att få hjälp till de ukrainare som flyr sina hem och söker skydd och livets grundförutsättningar. Lutherska världsförbundet och dess medlemskyrkor i Ukraina och i dess grannländer erbjuder skydd, nödhjälp och grundläggande sjukvård, psykosocialt stöd och själavård.

”Den tragiska situationen kommer att öka Europas flyktingströmmar. För Lutherska världsförbundet och dess lokala medlemskyrkor innebär detta enorma utmaningar. Lutherska världsförbundet är för Missionssällskapet en central samarbetspart inom vårt internationella arbete. Därför vill vi nu ge stöd, då förbundet och dess medlemskyrkor möter utmaningar i sin närmiljö”, konstaterar Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson.

Lutherska världsförbundets medlemskyrkor och deras diakoniorganisationer i Ukraina, Polen, Slovakien, Rumänien och Ungern ser till att hjälpen når fram. Lutherska världsförbundet ansvarar för att koordinera hjälpen.

Genom att ge en gåva till Finska Missionssällskapets katastroffond kan du hjälpa dem som är i störst behov av nödhjälp. Behovet av humanitärt stöd är stort. Din hjälp behövs nu!

Stöd vårt katastrofarbete