Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapets mathjälp når fram till Gasara-området i Etiopien

Den mathjälp som Finska Missionssällskapet förmedlat via sin samarbetspart, Mekane Yesus-kyrkan, kommer denna vecka fram till Gasara-området i sydöstra Etiopen.

Finska Missionssällskapet gav i mitten på juli 70 000 euro ur sin katastroffond till offren för torkan i Etiopien.
”Hjälpen distribueras den här veckan till Gasara-området. Statens ansvariga biståndsorgan har utsett Gasara-området till Mekane Yesuskyrkans hjälpområde”, berättar Finska Missionssällskapets områdesansvariga Elisa Blomberg.
Blomberg har varit i kontakt med koordinatorn för Mekane Yesuskyrkans utvecklingsavdelning, Debela Kenea, som berättar att 8430 människor är i behov av hjälp på området.
Hjälpen ges först i form av mathjälp: var och en får varje månad 15 kg majs, 1,5 kg ärter, 0,5 liter olja och 4,5 kg annan mat.
Gasara-området ligger i landskapet Bale, 430 km sydost från Addis Abeba. Till området hör 18 kommuner, varav 15 behöver omedelbar hjälp. Största delen av dessa ligger på slätten och de lider av kronisk torka.
Elisa Blomberg frågade också Debela Kenea hur det allmänna läget i Etiopien är och fick veta att provinsen Somali och sydöstra Etiopien är i störst behov av hjälp, speciellt Gujji och Borana.

Det kommande halvåret är avgörande

Sydöstra Etiopien har lidit av torka i många år. I år kom det inga regn och säden växte inte. Vattenkällorna har också torkat ut. Hälften av invånarna i Gasara-området har lämnat sina hem i jakten på vatten. Vissa skolor har stängt eftersom barnen gett sig av med sina föräldrar.

De ansvariga på Mekane Yesuskyrkans utvecklingsavdelning uppskattar att de kommande 6-9 månaderna är avgörande. Om hjälpen inte fås fram i tid, kan invånarna drabbas av sjukdomar och dö i svält.
Debela Kenea nämner också att av Mekane Yesus-kyrkans samarbetsparter, är det bara Finska Missionssällskapet som skickat hjälp direkt.
Finska Missionssällskapets katastrofarbete i Etiopien kan stödas genom Sampo 800014-161130, skriv HJÄLP i meddelandefönstret, eller per telefon 0600 02020 (19,95 euro + lna)

FMS 1.8.2011