Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapets personal i Hongkong evakueras

Resenärernas kroppstemperatur mäts vid Penangs internationella flygfält i Malaysia. Bild: Ilkka Koivisto

Missionssällskapet har beslutat evakuera sina fem anställda med familjer från Hongkong med anledning av coronavirusepidemin och det aktuella nödläget.

Av personalen flyttas två till Finland, en fortsätter sitt arbete i USA medan de två övriga kommer att jobba i Malaysia. Av de anställda är fyra finländare och en amerikan.

-Förra veckan var krävande på många sätt, säger Upu Leppänen som återvänder till Finland med            sin familj.

Samtliga anställda är friska och familjerna mår bra. Till Hongkong återvänder man tidigast den 15 mars eller då situationen tillåter.

-Personalens säkerhet är självfallet viktig. Dessutom blev det svårt och ibland delvis omöjligt att                   utföra vårt arbete effektivt i Hongkong efter att man utlyst nödläge och infört utegångsförbud, förklarar Finska Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson.

Spänt i Hongkong

Missionssällskapets personal i Taiwan fortsätter sitt arbete i regionen. Här berörs 13 personer av förflyttning eller uppmanas jobba på distans. Med familjemedlemmarna inräknade rör det sig om sammanlagt 17 personer.

Personalen i Hongkong arbetade hemifrån på grund av coronaviruset redan innan man fattade evakueringsbeslutet. Resor till andra ställen i Kina inhiberades i januari.

-Stämningen i Hongkong är spänd och man är försiktig. Människor stannar hemma och undviker att        röra sig på stan, berättar Jan-Eerik Leppänen som är Finska Missionssällskapets regionchef för            Kina.

I Hongkong är skolor och ämbetsverk stängda tillsvidare. Hongkongs evangelisk-lutherska kyrka har begränsat sin verksamhet och till exempel avbrutit det teologiska seminariets närundervisning.

Långt samarbete i Kina

Finska Missionssällskapet har arbetat i Kina sedan 1902. Nu stöder man speciellt det diakonala arbete som utförs bland fattiga barn, funktionshindrade och sjuka som löper risk att marginaliseras.

I Taiwan arbetar Missionssällskapet för människor med drogberoende och bland utsatta invandrare, i nära samarbete med den lokala kyrkan.

Finska Missionssällskapets anställda verkar också lokalt inom teologisk undervisning och forskning och med religionsdialog.