Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Flyktingar från Irak får skydd av den jordanska kyrkan

Maryam skulle vilja återvända till Irak
Maryam skulle vilja återvända till Irak

Maryam håller hårt i sin gröna Bibel. Den är en av hennes viktigaste ägodelar, och hör till en av de få saker som hon hann ta med sig, när hon flydde från ISIS-styrkorna i norra Irak nära staden Mosul. Maryam befinner sig nu i Jordanien, dit hon flydde med sin familj i somras. ”Vi kunde inte ta med oss något extra”, berättar Maryam. Utöver Bibeln hann hon endast packa ner sitt pass. De kläder Maryam har på sig är de samma, som hon klädde på sig när hon flydde.

Maryams yngsta son höll just på att avsluta skolåret, när ryktena om att ISIS-styrkorna närmade sig, började dugga allt tätare.

”Vi hade inte tid att packa eller tänka, vi måste bara fort ge oss iväg”, berättar den 58-åriga Maryam.

Ungefär samtidigt tvingades Lobna att lämna sitt hem i staden Mosul.

”ISIS-styrkorna anföll den 20 juni. I fyra dagar flög det granater. Vi gömde oss i ett rum i vårt hem och vi fick endast några timmars sömn per natt. Dag fem blev vi varnade för att styrkorna tänkte anfalla våra hem. Då flydde vi”, berättar Lobna.

Maryam och hennes familjs långa flyktresa avverkades genom att gå och lifta. Efter mycket om och men kom familjen till slut tryggt fram till Jordaniens huvudstad Amman. De blev inkvarterade i ett center som upprätthålls av den evangeliska lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet.

Flyktingmängden ökar

Över tusen flyktingar har inkvarterats i olika center som den jordanska kyrkan upprätthåller. Flyktingarna kommer i huvudsak från Mosul-området i norra Irak och är kristna.

Det börjar bli brist på utrymmen när flyktingmänden ökar. Med Lutherska världsförbundets (LVF) stöd har man renoverat utrymmena. Man har byggt toaletter, duschar och satt upp mellanväggar.

”Vi inkvarterar flyktingar på 11 olika ställen. Varje församlings utrymmen har blivit flyktingcenter, så att vi kan hjälpa våra bröder och systrar som kommit hit från Irak. Lyckligtvis finns här många frivilliga som hjälper till”, säger ledaren för Caritas Jordan-föreningen Wael Suleiman, som ansvarar för mottagandet av flyktingarna.

Oron för framtiden och de släktingar som lämnat kvar i Irak gör människorna som bor på centren nedstämda. Maryam och tusentals övriga flyktingar hamnar att vänta och leva i hoppet om att de en gång skulle kunna återvända hem.

Finska Missionssällskapet ger katastrofhjälp

Finska Missionssällskapet har startat en insamling för att stöda flyktingarna i landet som befinner sig i norra Irak. I september bestämde Finska Missionssällskapet sig för att skicka 50 000 euro till Lutherska världsförbundet (LVF), som tillsammans med en större internationell hjälpoperation ansvarar för att hjälpen kommer fram.

Lutherska världsförbundets operation riktas i första hand till civila som flytt från våldet, och koncentrerar sig till de områden som kurderna regerar över i närheten av staden Mosul. Majoriteten av de civila som får hjälp via Lutherska världsförbundet hör till Iraks religiösa och nationella minoriteter.

”I synnerhet de civila, barnen, kvinnorna och åldringarna är i omedelbart behov av humanitär hjälp. Än så länge är pålitliga hjälpkanaler öppna, och dem använder vi oss av”, säger Finska Missionssällskapets koordinator för katastrofarbete Timo Frilander.

Källa: Lutherska världsförbundet

Så här kan du hjälpa

Gör en inbetalning:

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86
 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.

Ring vår donationstelefon:

Hjälp genom att ringa 0600-11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155.​ För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.​

Donera på nätet:

Stöd katastroffonden